Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ζιπρασιδόνη (Ziprasidone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.04

Ενδείξεις: Σχιζοφρενική ψύχωση, θεραπεία μανιακών ή μεικτών επεισοδίων μετρίας σοβαρότητας στη διπολική διαταραχή (από του στόματος μορφές). Ψυχοκινητική διέγερση ασθενών με σχιζοφρένεια όταν δεν είναι δυνατή η από του στόματος θεραπεία (ενέσιμη μορφή).

Αντενδείξεις: Συγγενές ή επίκτητο σύνδρομο παρατεταμένου QT, αρρυθμίες αντιμετωπιζόμενες με αντιαρρυθμικά τάξης Ια και ΙΙΙ, πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, λήψη φαρμάκων που επιμηκύνουν το QT (ορισμένα νευροληπτικά, σισαπρίδη κ.λ.π). Να μη χορηγείται σε παιδιά και εφήβους, καθώς και η ενέσιμη μορφή σε ηλικιωμένους (δεν υπάρχει εμπειρία). Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Υπνηλία, υπέρταση ή υπόταση, ναυτία, έμετοι, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κεφαλαλγία, ζάλη, ακαθισία, σπανιότερα ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, «γριππώδης» συνδρομή, εξωπυραμιδική συνδρομή, διαταραχές προσωπικότητας, ίλλιγγοι. Βλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Πιθανή συνεργική δράση στο διάστημα QT με φάρμακα τα οποία το παρατείνουν. Η κετοκοναζόλη αυξάνει τη στάθμη της στο αίμα, ενώ η καρβαμαζεπίνη τη μειώνει. Προσοχή στη συγχορήγηση με άλλα κατασταλτικά του ΚΝΣ και οινόπνευμα.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. εισαγωγή. Σε ασθενείς που εμφανίζουν βραδυκαρδία, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, που αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών (ΗΚΓ/κός έλεγχος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας).

Δοσολογία: Ενδομυϊκώς 10mg. Η δόση μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες μέχρι τη μέγιστη ημερήσια δόση 40mg. Από το στόμα 40mg δύο φορές την ημέρα με μέγιστη δόση 80mg δύο φορές την ημέρα. Κατά τη θεραπεία συντήρησης χορηγείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση (σε πολλές περιπτώσεις 20mg δύο φορές ημερησίως μπορεί να είναι επαρκής).

Φαρμακευτικά προϊόντα

Ziprasidone Hydrochloride Monohydrate:

GEODON/Pfizer: caps 20mg x 56, 40mg x 56, 60mg x 56, 80mg x 56- oral.sol 10mg/ml bottle x 60ml

Ziprasidone Mesilate Trihydrate:

GEODON/Pfizer: ps.inj.sol 20mg/ml x 1vial + 1amp x 1.2ml solv

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.04 Ζιπρασιδόνη (Ziprasidone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ζιπραζιδόνη έχει αποδειχτεί ότι δρα ανταγωνιστικά προς τους σεροτονινεργικούς υποδοχείς τύπου 2Α (5HT2A) και προς τους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς τύπου 2 (D2). Προτείνεται ότι η θεραπευτική της δράση επιτυγχάνεται μερικώς μέσω του συνδυασμού αυτών των ανταγωνιστικών δράσεών της. Η ζιπραζιδόνη αποτελεί επίσης έναν ισχυρό ανταγωνιστή των υποδοχέων 5HT2C και 5HT1D, έναν ισχυρό αγωνιστή του υποδοχέα 5HT1A και αναστέλλει επίσης την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης από τους νευρώνες.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GEODON Ζιπραζιδόνη Pfizer Hellas A.E.
ZIPRASIDONE Ziprasidone hydrochloride monohydrate
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.