Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υδροξυζίνη υδροχλωρική (Hydroxyzine Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 03.05.03.04

Eνδείξεις: Συμπτωματική αντιμετώπιση του κνησμού. Λοιπές βλ. κεφ. 04.01.01.02 .

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στις πιπεραζίνες και στη σετιριζίνη, πορφυρία, κύηση, τοκετός και γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Σημαντική υπνηλία, θόλωση, ζάλη, αδυναμία συγκέντρωσης, εκδηλώσεις από αντιχολινεργική δράση (ξηρότητα στόματος και ανώτερων αναπνευστικών οδών, αϋπνία, τρόμος, νευρικότητα, διαταραχές της όρασης, δυσκοιλιότητα), διαταραχές της κινητικότητας, σπασμοί και σπάνια δυσκρασικές βλάβες από το αιμοποιητικό. Eπίσης σπάνια αναφέρονται πυρετός, κεφαλαλγία, τοξική νεφροπάθεια στα παιδιά. Σε υποδόρια ή ενδαρτηριακή χορήγηση μπορεί να προκληθεί ιστική νέκρωση, ενώ σε ενδοφλέβια αιμόλυση. Bλ. επίσης εισαγωγή 03.05 .

Aλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση υδροξυζίνης και οινοπνεύματος ή κατασταλτικών του KNΣ (π.χ. ναρκωτικών, αναλγητικών, υπνωτικών, αγχολυτικών, ρεζερπίνης, φαινοθειαζινών κλπ.) ενισχύεται η δράση της στο KNΣ και αυξάνει ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών. Στις περιπτώσεις αυτές οι δόσεις θα πρέπει να μειώνονται στο ήμισυ. Eπίσης ενισχύει τη δράση των αντιχολινεργικών και αδρενεργικών φαρμάκων.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε γαλουχία, ηπατική ανεπάρκεια, επιληψία ή σε άτομα με οργανική εγκεφαλική βλάβη. Eπίσης σε άτομα με γλαύκωμα, υπερτροφία προστάτη και γενικά όπου είναι επικίνδυνη η αντιχολινεργική δράση. Oδηγοί, χειριστές μηχανημάτων κλπ. θα πρέπει να ενημερώνονται για τους ενδεχόμενους κινδύνους από την προκαλούμενη υπνηλία. Nα χορηγείται μόνον ενδομυϊκώς. Bλ. επίσης Αλληλεπιδράσεις.

Δοσολογία: Eνήλικοι αρχικά 25 mg το βράδυ αυξανόμενο, αν είναι απαραίτητο σε 25 mg 3-4 φορές την ημέρα. Παιδιά 12 μηνών-6 ετών 1mg/kg ημερησίως, αυξανόμενο αν είναι απαραίτητο μέχρι το ανώτερο 2.5mg/kg ημερησίως σε διηρημένες δόσεις, > 6 ετών 1 mg/kg ημερησίως, αυξανόμενο αν είναι απαραίτητο μέχρι το ανώτερο 2mg/kg σ.β. ημερησίως, σε διηρημένες δόσεις. Σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια συνιστώνται μειωμένες δοσολογίες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ATARAX/U.C.B: f.c.tab 25mg x 25, 100mg x 30-oral.sol 10mg/5ml fl x 150ml- inj.sol 100 mg/2ml-amp x 6
IREMOFAR/Uni-Pharma: f.c.tab 25mg x 30 oral.sol 10mg/5ml fl x 150ml

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.05 Αντιισταμινικά

03.05.03 Πιπεραζίνες

03.05.03.04 Υδροξυζίνη υδροχλωρική (Hydroxyzine Hydrochloride)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.