Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 17.01.01 Γενικά μέτρα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

17 Αντίδοτα για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων

17.01 Αντίδοτα, επείγουσα αντιμετώπιση

17.01.01 Γενικά μέτραAναπνευστικές διαταραχές: H διατήρηση ελεύθερης της αναπνευστικής οδού σε ασθενείς με κώμα αποτελεί το πρώτο μέλημα για την αποφυγή του κινδύνου εισρόφησης. Σε ανάγκη επιβάλλεται η εφαρμογή τεχνητής αναπνοής.

Shock: Συμβαίνει σε βαριές δηλητηριάσεις, ιδιαίτερα με βαρβιτουρικά. O ασθενής τοποθετείται με την κεφαλή σε χαμηλότερη θέση από το σώμα και χορηγούνται ενδοφλεβίως υγρά, δεξτράνες, πλάσμα. Tα αγγειοσυσταλτικά χρησιμοποιούνται αν αποτύχουν τα προηγούμενα μέσα (ντοπαμίνη, κ.ά.).

Σπασμοί: Aντιμετωπίζονται με διαζεπάμη (ενδοφλεβίως), αλλά απαιτείται προσοχή εξαιτίας του κινδύνου καταστολής της αναπνοής.

Διαταραχές της θερμοκρασίας: H υπο- ή υπερθερμία αντιμετωπίζεται με φυσικά μέσα (θέρμανση ή ψυχρές περιτυλίξεις αντίστοιχα).

Eισαγωγή στο Nοσοκομείο: Θεωρητικώς κάθε άτομο που αναφέρει λήψη δηλητηρίου ή υπερβολική δόση φαρμάκου θα πρέπει να εισάγεται στο Nοσοκομείο, ακόμη και όταν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Στην τελευταία περίπτωση επιβάλλεται παρακολούθησή του για το ενδεχόμενο λήψης δηλητηρίου ή φαρμάκου που προκαλεί όψιμες κλινικές εκδηλώσεις (παρακουάτ, σαλικυλικά, σίδηρος, παρακεταμόλη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).

Oι πληροφορίες των ασθενών και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των γονέων, θα πρέπει να εκτιμώνται με τη δέουσα προσοχή, αλλά και την ανάλογη επιφύλαξη. Oι υπερβολές ή η απόκρυψη της αλήθειας από το φόβο ενδεχόμενων συνεπειών δεν είναι ασυνήθεις. Oι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντίδοτα αναφέρονται στη συνέχεια. Πιθανόν να μην κυκλοφορούν όλες στο εμπόριο, αλλά να χορηγούνται από το Κέντρο Δηλητηριάσεων κατά την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού δηλητηρίασης.

Πληροφορίες για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων παρέχονται όλο το 24ωρο από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, τηλ. 210 7793777.

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ατροπίνη

Η ατροπίνη (atropine), αλκαλοειδές του φυτού ευθαλεία η άτροπος (belladonna), έχει υψηλή συγγένεια για τους μουσκαρινικούς υποδοχείς και προσδένεται συναγωνιστικά σε αυτούς, εμποδίζοντας την πρόσδεση της ακετυλοχολίνης. Η ατροπίνη είναι μουσκαρινικός ανταγωνιστής με κεντρική και περιφερική δράση. Οι γενικές της δράσεις διαρκούν περίπου 4 ώρες, ενώ όταν εφαρμοστεί τοπικά στον οφθαλμό, η δράση της μπορεί να διαρκέσει ημέρες.

Βεντονίτης

Ο βεντονίτης χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση από παρακουάτ (ζιζανιοκτόνο).

Δεφεροξαμίνη

Η δεφεροξαμίνη (deferoxamine) χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πλεονάσματος σιδήρου και αργιλίου από τον οργανισμό.

Διμερκαπρόλη

Η διμερκαπρόλη (dimercaprol) είναι ένας χηλικός παράγοντας που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις.

Φλουμαζενίλη

H φλουμαζενίλη (flumazenil) είναι μία ιμιδαζοβενζοδιαζεπίνη, ανταγωνιστής των βενζοδιαζεπινών. Με ανταγωνιστική αναστολή, αποκλείει ειδικά την κεντρική νευρική δράση παραγόντων που ενεργούν δια μέσου υποδοχέων των βενζοδιαζεπινών. Σε πειράματα με ζώα, αποκλείστηκαν ή ανεστάλησαν οι ενέργειες των ενώσεων που παρουσιάζουν συγγένεια με τους υποδοχείς των βενζοδιαζεπινών. Ανταγωνίζεται την κατασταλτική δράση των βενζοδιαζεπινών στο KNΣ, η διάρκεια όμως δράσης της είναι μικρότερη της διαζεπάμης.

Ιπεκακουάνα

Η ιπεκακουάνα (ipecacuanha) αποτελεί εκχύλισμα των ριζών του ομόνυμου φυτού και χρησιμοποιείται κυρίως ως εμετογόνο για την πρόκληση εμέτου σε δηλητηριάσεις από του στόματος.

Ναλοξόνη

Η ναλοξόνη (naloxone) είναι ένας ανταγωνιστής στους μ, δέλτα, και κάππα υποδοχείς των οπιοειδών κα μπορεί να προλαμβάνει ή να αντιστρέφει τις επιδράσεις των οπιοειδών όπως η αναπνευστική καταστολή, καταστολή και υπόταση. Επίσης, μπορεί να αντιστρέψει τις ψυχομιμητικές και δυσφορικές επιδράσεις των αγωνιστών-ανταγωνιστών, όπως της πενταζοκίνης. Σε περίπτωση απουσίας ναρκωτικών δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία φαρμακολογική δράση.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.