Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 15.02.06.04 Σουγκαμαντέξ (Sugammadex)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.06 Αντιχολινεργικά και αντιχολινεστερασικά χρησιμοποιούμενα στην αναισθησία ή/και για την αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού

15.02.06.04 Σουγκαμαντέξ (Sugammadex)Η ουσία σουγκαμαντέξ είναι μια τροποποιημένη γ-κυκλοδεξτρίνη και ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων εκλεκτικής δέσμευσης των μυοχαλαρωτικών. Σχηματίζει ένα σύμπλοκο με τους παράγοντες νευρομυϊκού αποκλεισμού ροκουρόνιο ή βεκουρόνιο στο πλάσμα αναστρέφοντας έτσι τον νευρομυϊκό αποκλεισμό που έχει προκληθεί από αυτούς τους παράγοντες.

Ενδείξεις: Αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού που προκαλείται από το ροκουρόνιο ή το βεκουρόνιο.

Αντενδείξεις: Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Δυσγευσία (μεταλλική ή πικρή γεύση), σπανιότερα αλλεργικές αντιδράσεις (εξάψεις, ερυθηματώδες εξάνθημα), βρογχόσπασμος.

Αλληλεπιδράσεις: Μείωση της αποτελεσματικότητας των ορμονικών αντισυλληπτικών. Παρατείνει τον χρόνο της μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) και τον χρόνο προθρομβίνης σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Η τορεμιφένη και το φουσιδικό οξύ επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, με κίνδυνο επανεμφάνισης του νευρομυϊκού αποκλεισμού.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας κατά την ανάνηψη. Εάν χορηγηθούν μικρότερες δόσεις από τις βέλτιστες υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του αποκλεισμού. Κίνδυνος αιμορραγικών εκδηλώσεων σε ασθενείς με κληρονομική ή επίκτητη αιμορραγική προδιάθεση. Αν απαιτηθεί επαναχορήγηση των νευρομυϊκών αποκλειστών συνιστάται αναμονή 24 ωρών. Η ανάνηψη μπορεί να καθυστερήσει σε ηλικιωμένα άτομα ή καρδιοπαθείς. Να μην χρησιμοποιείται για αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού που προκλήθηκε από άλλες ουσίες εκτός από τις προαναφερθείσες.

Δοσολογία: Για την απλή αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού σε ενηλίκους > 18 ετών: 2-4mg/kg. Σε επανεμφάνιση του αποκλεισμού χορηγούνται ακόμα 4mg/kg. Σε παιδιά 2-17 ετών: 2-4mg/kg. Για άμεση αναστροφή του αποκλεισμού μόνο σε ενηλίκους: 16mg/kg (Συνιστάται γενικώς να συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος).

Φαρμακευτικά προϊόντα

BRIDION/Organon Holland: inj.sol 100mg/ml 10vials x 2ml, x 5ml

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Σουγκαμμαντέξη

Η σουγκαμμαντέξη (sugammadex) είναι μια τροποποιημένη γάμα κυκλοδεξτρίνη, η οποία είναι ένας εκλεκτικός παράγοντας δέσμευσης μυοχαλαρωτικών (Selective Relaxant Binding Agent). Σχηματίζει ένα σύμπλοκο με τους παράγοντες νευρομυϊκού αποκλεισμού, το ροκουρόνιο ή το βεκουρόνιο, στο πλάσμα και με τον τρόπο αυτό μειώνει την ποσότητα του παράγοντα νευρομυϊκού αποκλεισμού, που διατίθεται για να δεσμεύσει τους νικοτινικούς υποδοχείς στην νευρομυϊκή σύναψη. Αυτό οδηγεί στην αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού που έχει προκληθεί από το ροκουρόνιο ή το βεκουρόνιο.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BRIDION Σουγκαμμαντέξη Merck Sharp & Dohme Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.