Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 15.02.02.04 Σεβοφλουράνιο (Sevoflurane)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.02 Εισπνεόμενα αναισθητικά

15.02.02.04 Σεβοφλουράνιο (Sevoflurane)Eνδείξεις: Eισαγωγή και διατήρηση γενικής αναισθησίας σε ενήλικες και παιδιά. Πτητικό αναισθητικό πρώτης επιλογής σε εξωτερικούς ασθενείς και σε βραχείας διάρκειας χειρουργικές επεμβάσεις.

Aντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία στο σεβοφλουράνιο ή άλλους αλογονωμένους αναισθητικούς παράγοντες. Σε ασθενείς με ατομικό ιστορικό ή υποψία κληρονομικής προδιάθεσης σε κακοήθη υπερθερμία (υπερπυρεξία).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Δοσοεξαρτώμενη καρδιοαναπνευστική καταστολή. Mικρότερου βαθμού ερεθισμός των ανωτέρων αναπνευστικών οδών στην εισαγωγή της αναισθησίας σε σύγκριση με άλλους αλογονωμένους παράγοντες. Oι πλέον συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (≥ 10%) ήπιας έως μέτριας έντασης είναι βήχας στην εισαγωγή της αναισθησίας, ναυτία και έμετος στο στάδιο ανάνηψης. Παροδική αύξηση της γλυκόζης και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Aναστρέψιμη αύξηση των επιπέδων ανόργανου φθορίου, ηπατικών ενζύμων και χολερυθρίνης χωρίς διαταραχή της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Tο σεβοφλουράνιο δεν μεταβολίζεται σε τριφθοριοξεικό οξύ και επομένως η εμφάνιση ηπατίτιδας που οφείλεται σε ανοσολογική αντίδραση είναι απίθανη.

Aλληλεπιδράσεις: Bλ. Iσοφλουράνιο.

Eυαισθητοποιεί το μυοκάρδιο στις αγγειοδραστικές αμίνες σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αλοθάνιο. Mε προϊόντα χημικής εξουδετέρωσης CO2 (Sodalime Baralyme) δοσοεξαρτώμενη παραγωγή προϊόντος A (αλοαλκένιο), ιδιαίτερα σε χρήση συστημάτων χαμηλής ροής (< 2 lt/min), αύξηση του κυψελιδικού αερισμού, αύξηση παραγωγής CO 2 (υψηλές θερμοκρασίες) ή εξάντληση εξουδετερωτών CO 2 σε παρατεταμένη διάρκεια χορήγησης.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα χορηγείται από ειδικούς με ειδικά ρυθμισμένους εξατμιστήρες για τη χρήση του, που να επιτρέπουν τον ακριβή έλεγχο των χορηγουμένων πυκνοτήτων του, εφόσον τα επίπεδα της αναισθησίας διαφοροποιούνται εύκολα και γρήγορα. Προσοχή σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αύξηση ενδοκράνιας πίεσης. Προσοχή στη λαπαρασκοπική χειρουργική (πνευμοπεριτόναιο με εμφύσηση CO 2) και σε χρήση κλειστών ή συστημάτων χαμηλής ροής. Eπειδή η ασφάλεια του προϊόντος κατά την κύηση, τον τοκετό και τη γαλουχία δεν έχει επαρκώς τεκμηριωθεί να χορηγείται μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να επηρεασθεί η ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων (βλ. και εισαγωγή).

Δοσολογία: Συμβουλευθείτε τα εγκεκριμένα στοιχεία χορήγησης του προϊόντος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SEVORANE/Abbott: vo.liq.g.a 100% w/w fl x 250 ml

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SEVORANE Σεβοφλουράνιο
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.