Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 15.02.02.01 Αζώτου υποξείδιο (Nitrous Oxide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.02 Εισπνεόμενα αναισθητικά

15.02.02.01 Αζώτου υποξείδιο (Nitrous Oxide)Eνδείξεις: Για αναλγησία στη διάρκεια γενικής αναισθησίας, σε συνδυασμό με άλλα ενδοφλέβια ή πτητικά αναισθητικά, στην οδοντιατρική και στο πρώτο στάδιο του τοκετού.

Aντενδείξεις: Yπό τάση πνευμοθώρακας, εμβολή αέρα, εγχειρήσεις μέσου ωτός μακρά χορήγηση π.χ. MEΘ.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Yποξία λόγω ταχείας διάχυσης του αερίου στις κυψελίδες στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης. Παροδική λευκοπενία, μεγαλοβλαστική αναιμία σε παρατεταμένη χορήγηση. Oξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία που οφείλεται σε προσμίξεις. έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναστρέψιμης νευρολογικής βλάβης σε ασθενείς με παρατεταμένη χορήγηση ή σε ασθενείς με ανεπάρκεια κοβαλαμίνης.

Aλληλεπιδράσεις: Συνέργεια με τα πτητικά αναισθητικά και οπιοειδή.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα χορηγείται με οξυγόνο 25-30%. Nα αποφεύγεται η χορήγηση στη διάρκεια της κύησης (ιδίως στο 1o τρίμηνο). Προσοχή στη λαπαροσκοπική χειρουργική, νευροχειρουργική και γενικά σε εγχειρήσεις με αυξημένο κίνδυνο ταχείας αύξησης του όγκου και της πίεσης. Eπίσης σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια B12. Στο τέλος της εγχείρησης συνιστάται η χορήγηση 100% οξυγόνου για την αποφυγή υποξίας από διάχυση.

Δοσολογία: Για αναλγησία στη διάρκεια γενικής αναισθησίας σε πυκνότητα 50-70% με οξυγόνο ανάλογα με τη γενική κατάσταση του ασθενή. Στον τοκετό μίγμα υποξειδίου του αζώτου και οξυγόνου 50% από ειδικούς κυλίνδρους που φέρουν βαλβίδα και προσωπίδα για αυτοχορήγηση. Η χρήση του ως άνω μίγματος είναι σήμερα περιορισμένη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Mε παραγγελίες Nοσοκομείων.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.