Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 14.02.01.05 Αντι-D ανοσοσφαιρίνη ανθρώπινη [Anti-D (Rhο) Immunoglobulin]

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

14 Ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση

14.02 Παθητική ανοσοποίηση

14.02.01 Ανοσοσφαιρίνες

14.02.01.05 Αντι-D ανοσοσφαιρίνη ανθρώπινη [Anti-D (Rhο) Immunoglobulin]Ένα ml διαλύματος περιέχει ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη με αντισώματα κατά των ερυθροκυττάρων Rh ο(anti-D) που αντιστοιχούν σε 500-1500 iu (100-300 μg).

Eνδείξεις: Προφύλαξη από την ανοσοποίηση Rh ο (D) γυναικών με αρνητικό παράγοντα Rh ο (D) και Rh (+) εμβρύων, καθώς και σε γυναίκες με θετικό αντιγόνο D. H ευαισθητοποίηση εμφανίζεται συνήθως μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να επισυμβεί και κατά την κύηση, σε αμνιοπαρακέντηση, εξωτερική αλλαγή θέσης της κεφαλής του εμβρύου, τραυματισμό στην κοιλιά, αιμορραγία πριν από τον τοκετό, εξωμήτρια κύηση, λήψη δειγμάτων από τις χοριακές λάχνες και αυτόματη ή τεχνητή αποβολή του εμβρύου. Προφύλαξη από την ανοσοποίηση D (Rh ο) σε άτομα με αρνητικό παράγοντα Rh ο (D) μετά από ασύμβατες μεταγγίσεις αίματος Rh ο (D) θετικού ή συμπεπυκνωμένων ερυθροκυττάρων.

Aντενδείξεις: Δυσανεξία στο αίμα ή στα παράγωγα αίματος, λόγω υπερευαισθησίας στις ομόλογες ανοσοσφαιρίνες.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Χορήγηση μικρότερων δόσεων σε διαφορετικά σημεία του σώματος μπορεί να ελαττώσει την έντονη τοπική αντίδραση. Περιστασιακά εμφανίζεται πυρετός, ρίγος και δερματικές αντιδράσεις. Σπάνια αναφέρονται αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε άτομα με ιστορικό έντονης αλλεργικής αντίδρασης, σε προηγούμενη δόση. Oι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται υπό παρακολούθηση τουλάχιστον επί 20 λεπτά μετά τη χορήγηση. H πρόσκαιρη αύξηση των διαφόρων αντισωμάτων που μεταφέρονται παθητικώς στο αίμα ασθενών μετά την ένεση ανοσοσφαιρίνης, μπορεί να οδηγήσει σε ψευδοθετικά αποτελέσματα κατά τις ορολογικές δοκιμασίες. Tα αποτελέσματα του προσδιορισμού της ομάδας αίματος και των αναλύσεων αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμασίας Coombs, επηρεάζονται σημαντικά από τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης αντι-D (Rh ο).

Δοσολογία

1. Σε κύηση, τοκετό και γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Προφύλαξη μετά τον τοκετό. Συνιστώνται 1000-1500 iu (200-300μg) ως η άριστη δόση, σε περίπτωση ασυμβατότητας Rhesus μητέρας-νεογνού χωρίς προηγούμενη εξέταση για παρουσία κυττάρων HbF (δοκιμασία Kleinhauer-Betke), εντός των 72 πρώτων ωρών μετά τον τοκετό.
  • Προφύλαξη πριν και μετά τον τοκετό. Συνιστώνται 1000-1500 iu (200-300μg) την 28η εβδομάδα της κύησης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιολογείται να αρχίσει η προφύλαξη και νωρίτερα. Aν το νεογνό έχει θετικό Rh, πρέπει να χορηγείται μια ακόμη δόση των 1000-1500 iu (200-300 μg) εντός 72 ωρών μετά τον τοκετό.
  • Μετά από διακοπή της κύησης, εξωμήτριο κύηση ή βοτρυοειδή μύλη:
  • πριν από τη 12η εβδομάδα της κύησης 600-750 iu (120 έως 150 μg), ει δυνατόν εντός 72 ωρών από το συμβάν,
  • μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης 1250-1500 iu (250-300 μg), ει δυνατόν εντός 72 ωρών από το συμβάν,
  • μετά από αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία χορίου 1250-1500 iu (250-300 μg), ει δυνατόν εντός 72 ωρών από την επέμβαση.

2. Mετά από μετάγγιση αίματος ασύμβατου Rh: Για κάθε 10 ml μεταγγισθέντος αίματος χορηγούνται 500 iu έως 1250 iu (100-250 μg), σε διαιρεμένες δόσεις για περίοδο αρκετών ημερών.

Tρόπος χορήγησης:

  • Eνδομυϊκώς με βραδύ ρυθμό.
  • Σε περίπτωση διαταραχών της πήξης όπου αντενδείκνυνται οι ενδομυϊκές ενέσεις, η ανθρώπινη ανοσφαιρίνη αντι-D (Rh ο) μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως. Mετά πρέπει να πιέζεται προσεκτικά με το χέρι και με τη βοήθεια τολυπίου ή γάζας το σημείο της ένεσης.
  • Όταν απαιτούνται υψηλές δόσεις (> 5ml), συνιστάται να χορηγούνται σε διαιρεμένες δόσεις και σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RHESOGAMMA P/ZLB Behring: inj.sol 300 mcg/ 1.5ml-amp x 1
RHOPHYLAC/Demo: inj.sol 300mcg/2ml-pf. syr x 1
WINRHO SDF/Cangene U.K.: pd.i.s.inf 5000iu (1000mg)/vial x 1+1vial

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
RHOPHYLAC Immunoglobulin human Anti-D (Rh0) CSL Behring Μ.Ε.Π.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.