Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 14.01.12 Εμβόλιο ηπατίτιδας Β [Hepatitis B Vaccine (Ηep B)]

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

14 Ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση

14.01 Ενεργητική ανοσοποίηση - Εμβόλια

14.01.12 Εμβόλιο ηπατίτιδας Β [Hepatitis B Vaccine (Ηep B)]Στείρο εναιώρημα κεκαθαρμένου αδρανοποιηθέντος επιφανειακού αντιγόνου του ιού ηπατίτιδας Β (HBsAg) που παρασκευάζεται με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA και είναι προσροφημένο σε υδροξείδιο του αργιλίου.

Eνδείξεις: Tο εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνιστάται για όλα τα παιδιά που γεννιούνται από αρνητικές HBsAg μητέρες, από την ηλικία των 2 μηνών, και για τους εφήβους.

Eπιπλέον απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός:

α) Πριν από την έκθεση στον ιό για τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως: 1) οι οδοντίατροι και γενικά το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, 2) ασθενείς σε αιμοκάθαρση και που λαμβάνουν συχνά αίμα ή προϊόντα του 3) ομοφυλόφιλοι και γυναίκες ελευθερίων ηθών 4) μέλη οικογενειών ή σεξουαλικοί σύντροφοι ατόμων με θετικό HBsAg 5) χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών 6) προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων και φυλακών 7) ταξιδιώτες σε περιοχές με αυξημένη επίπτωση ηπατίτιδας B 8) ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων 9) οποιοσδήποτε που μέσω της εργασίας του ή του προσωπικού τρόπου ζωής μπορεί να εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας B

β) Mετά την έκθεση στον ιό: 1) νεογνά θετικών μητέρων, σε συνδυασμό με 0.5 ml υπερανόσου ειδικής γ-σφαιρίνης εντός των πρώτων 12 ωρών μετά τον τοκετό 2) επαφή με μολυσμένο υλικό (τρύπημα με βελόνα, μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή σεξουαλική επαφή με φορέα HBsAg), σε συνδυασμό με υπεράνοση ειδική γσφαιρίνη (0.06 ml/kg, μέχρι 5 ml) εντός 24 ωρών από την έκθεση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Συνήθεις είναι ερύθημα, πόνος και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού και σπάνιες πυρετός, κεφαλαλγία, κοιλιακός πόνος, αρθραλγίες, ορονοσία, λιποθυμία, υπόταση, νευρίτιδα. Tο εμβόλιο της ηπατίτιδας B είναι περιττό να γίνεται στους φορείς του αντιγόνου HBsAg αφού δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αντιγοναιμία. Eπίσης δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χορήγηση του εμβολίου σε ήδη άνοσα άτομα.

Προσοχή στη χορήγηση: Χορηγείται κατά τη διάρκεια της κύησης μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο. Tα φαρμακευτικά προϊόντα (όπως ENGERIX) που περιέχουν άλατα υδραργύρου (Thiοmersal) ως συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Δοσολογία: Τρεις δόσεις του 1 ml 0, 1 και 6 μήνες ενδομυϊκώς (ENGERIX 10 μg/δόση/0.5 ml , 20 μg/δόση/1 ml, HBVAX-PRO 5 μg/δόση/0.5 ml και 10μg/δόση/1 ml). Παιδιά 0-15 ετών τρεις δόσεις του 0.5 ml 0, 1 και 6 μήνες. Εάν αναμένεται χαμηλή συμμόρφωση σε παιδιά 10-15 ετών χορηγούνται τρεις δόσεις του 1ml 0, 1 και 6 μήνες. Επιταχυνόμενο σχήμα για ταχεία προστασία 4 δόσεις 0, 1, 2 και 12 μήνες. Για άτομα που θα ταξιδέψουν σε 1 μήνα για περιοχές με μεγάλη ενδημικότητα τρεις δόσεις 0, 7 και 21 ημέρες και μία 4η δόση 12 μήνες μετά την 1η.

Νεογνά θετικών HBsAg μητέρων εμβολιάζονται αμέσως μετά τη γέννηση παράλληλα με χορήγηση 0.5 ml ειδικής γσφαιρίνης. Ο εμβολιασμός γίνεται με 4 δόσεις του 0.5 ml 0, 1, 2 και 12 μήνες ή 3 δόσεις 0, 1 και 6 μήνες. άτομα σε αιμοκάθαρση και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή AIDS εμβολιάζονται με 40 μg και ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο εμβόλιο με 4 συνολικά δόσεις 0, 1, 2 και 6 μήνες για το ENGERIX ή με 3 δόσεις 0, 1 και 6 μήνες για το HBVAX-PRO (για το τελευταίο σε χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων μπορεί να απαιτηθεί αναμνηστική δόση).

Tρόπος χορήγησης: Χορηγείται ενδομυϊκώς στον δελτοειδή μυ σε ενήλικες και παιδιά ή στην προσθιο-πλάγια επιφάνεια του μηρού σε νεογέννητα, βρέφη και μικρά παιδιά.

Λοιπά: Βλ. εισαγωγή.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ENGERIX/GlaxoSmithKline: inj.susp 10mcg/0.5ml (1 dose) 1vial +syr, 20mcg/1ml-vial x 1 + syr
FENDRIX/GlaxoSmithKline: inj.susp 0.5ml/pf.syr x 1
HBVAX-PRO/Sanofi Pasteur France: inj.susp 5mcg/0.5ml 1pf.syr, 10mcg/1ml 1vial, 40 mcg/1ml 1vial, 10mcg/1ml 1pf.syr

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ENGERIX Εμβόλιο ηπατίτιδας Β, κεκαθερμένο αντιγόνο GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
FENDRIX Εμβόλιο ηπατίτιδας Β, κεκαθερμένο αντιγόνο GlaxoSmithKline Blologicals
HBVAXPRO Hepatitis B surface antigen (HBS AG) recombinant
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.