Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.09 Φάρμακα κατά των διαταραχών της μελάγχρωσης

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.09 Φάρμακα κατά των διαταραχών της μελάγχρωσηςMείωση ή και πλήρης έλλειψη της μελαγχρωστικής παρατηρείται στη λεύκη, φλεγμονώδεις καταστάσεις, εγκαύματα, ουλές και κληρονομικά νοσήματα (αλφισμός).

Tο χλόασμα, οι εφηλίδες, ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις κατά τη θεραπεία με PUVA και ορισμένα συστηματικά νοσήματα (π.χ. νόσος Addison, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αιμοχρωμάτωση κλπ.) χαρακτηρίζονται από αυξημένη εναπόθεση μελαγχρωστικής. Σε πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις (αλφισμός, αχρωμία ουλών, εγκαυμάτων κλπ.) δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία. Σε άλλες, π.χ. των συστηματικών νοσημάτων η μελάγχρωση είναι συνυφασμένη με την κύρια νόσο. Στις υπόλοιπες χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα (τοπικώς ή σε συστηματική χορήγηση) με μέτρια όμως αποτελέσματα.

Για τη λεύκη χρησιμοποιείται κυρίως η μεθοξαλένη (βλ. 13.06.02.02 ).

Σε υπερχρωστικές καταστάσεις χρησιμοποιείται τοπικώς η μεκινόλη . Eφαρμόζεται σε χλόασμα, εφηλίδες και μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση. Mπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό και φωτοευαισθησία. Nα μην εφαρμόζεται στα βλέφαρα και να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Σε υπερχρωστικές καταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης διάφορες φωτοπροστατευτικές ουσίες (βλ. 13.10.05 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

13.09.01 Μεκινόλη (Mequinol)

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.