Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.07.06 Πιμεκρόλιμους (Pimecrolimus)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.07 Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα

13.07.06 Πιμεκρόλιμους (Pimecrolimus)Ενδείξεις: Ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας για βραχυχρόνια αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή διαλειπόντως για πρόληψη των εξάρσεων, όταν η θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή δεν συνιστάται ή δεν είναι ανεκτή.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στα συστατικά του προϊόντος ή σε άλλες μακρολακτάμες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αίσθημα καύσου, κνησμός, ερύθημα, πόνος στο σημείο εφαρμογής, θυλακίτιδες, δοθιήνες, παράτριμμα, έρπητας απλός ή ζωστήρας, μολυσματική τέρμινθος, απολέπιση, θήλωμα, ξηρότητα, οίδημα και επιδείνωση του εκζέματος.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς. Το φάρμακο μεταβολίζεται με τα ισοένζυμα του κυτοχρώματος Ρ450, λόγω όμως της μικρής απορροφητικότητας από το δέρμα είναι απίθανο να εμφανισθούν σε συγχορήγηση ουσιών που μεταβολίζονται με τα ίδια ένζυμα.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια ή σε ασθενείς υπό θεραπεία που προκαλεί ανοσοκαταστολή και κατά τη διάρκεια της κύησης. Να μην εφαρμόζεται στους βλεννογόνους, στα μάτια, κάτω από επιδέσεις και σε περιοχές όπου υπάρχουν ιογενείς λοιμώξεις (λ.χ. έρπητας). Να μην χρησιμοποιείται σε δυνητικώς κακοήθεις ή προκαρκινωματώδεις βλάβες ή οξείες δερματικές ιογενείς λοιμώξεις. Προφύλαξη από τον ήλιο. Να μη συγχορηγείται με τοπικά κoρτικοστεροειδή και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκτός από μαλακτικό (μετά από 2 ώρες). Να μη γίνονται εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Στη γαλουχία να μην εφαρμόζεται η αλοιφή στους μαστούς. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 6 εβδομάδες ή σε επιδείνωση της νόσου να διακόπεται.

Δοσολογία: Εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα. Να μη χορηγείται σε παιδιά < 2 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ELIDEL/Novartis: cream 1% tub x 15g, x 30g, x 100g

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Πιμεκρόλιμους

Το πιμεκρόλιμους (pimecrolimus) είναι μία μακρολίδη με ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Καταστέλλει κυρίως την κυτταρική ανοσία και πολύ λιγότερο την χυμική.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AREGEN Πιμεκρόλιμους Meda Pharmaceuticals S.A.
ELIDEL Pimecrolimus Meda Pharmaceuticals S.A.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.