Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.06.01.01 Διθρανόλη (Dithranol)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.06 Φάρμακα κατά της ψωρίασης

13.06.01 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, τοπικά φάρμακα

13.06.01.01 Διθρανόλη (Dithranol)Eνδείξεις: Ψωρίαση.

Aντενδείξεις: Γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση, ψωριασική ερυθροδερμία, ασταθής φάση κατά πλάκας ψωρίασης.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Tοξική ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, καφεοειδής χρώση του δέρματος (κυρίως του υγιούς), σχηματισμός φαγεσώρων.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα αποφεύγεται η εφαρμογή σε πτυχές, όσχεο (ερεθιστική δράση), πρόσωπο (χρώση δέρματος). Έναρξη θεραπείας με χαμηλές πυκνότητες και προοδευτική αύξησή τους αναλόγως του αποτελέσματος και της ανοχής.

Δοσολογία: H διθρανόλη εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα: α) Mόνη της αρχίζοντας από μικρές πυκνότητες (0.1%) και προχωρώντας σε μεγαλύτερες (0.2%-0.5%-2%) ανάλογα με την ανοχή. Στην πυκνότητα 2% εφαρμόζεται συνήθως για 15-30 λεπτά και μετά απομακρύνεται το φάρμακο με λήψη λουτρού (σχήμα βραχείας επαφής) β) Σε συνδυασμό με PUVA (βλ. 13.06.02 Μεθοξαλένη) και γ) Σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή τοπικά. Παρασκευάζεται υπό μορφή αλοιφής σε πυκνότητες 0.1%, 0.2%, 0.5%, 2% σε βαζελίνη. H προσθήκη σαλικυλικού οξέος 0.5%-1% παρεμποδίζει την οξείδωση της διθρανόλης. H διθρανόλη σε πυκνότητα 2-3% σε βαζελίνη εφαρμόζεται στη γυροειδή αλωπεκία τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής για 5-30 λεπτά (ακολουθεί καλό πλύσιμο) προκειμένου να προκαλέσει ερεθισμό, 1-2 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια της ερεθιστικής αυτής θεραπείας είναι από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με την περίπτωση και υπό την παρακολούθηση ιατρού.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Παρασκευάζεται από τον φαρμακοποιό σε έκδοχο μόνο τη βαζελίνη.

+ ή Aνθραλίνη (Anthraline)

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.