Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.06.01 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, τοπικά φάρμακα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.06 Φάρμακα κατά της ψωρίασης

13.06.01 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, τοπικά φάρμακαΠεριλαμβάνονται η διθρανόλη , η καλσιποτριόλη , η καλσιτριόλη , διάφορες πίσσες, κορτικοστεροειδή, σαλικυλικά, ρετινοειδή (ταζαροτένη) και συνδυασμοί κυρίως μεταξύ πισσών και σαλικυλικών.

Η διθρανόλη μπορεί να παρασκευασθεί ως αλοιφή σε πυκνότητες 0.1-2% με κίτρινη βαζελίνη ή σε φύραμα Lassar (Zinc oxide 24 g, Salicylic acid 2 g, Starch 25 g, Vaseline 49 g).

Η καλσιποτριόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης D. Δρα πιθανώς καταστέλλοντας την κερατινοποίηση. Η καλσιτριόλη είναι ο μεταβολίτης 1.25-διυδροξυχοληκαλσιφερόλη της βιταμίνης D. Η ταζαροτένη είναι ρετινοειδές το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα στη δραστική μορφή του, το ταζαροτενικό οξύ. Πλεονέκτημα των ουσιών αυτών είναι η απουσία οσμής και ο μη χρωματισμός των ενδυμάτων.

Τα κορτικοστεροειδή γενικώς πρέπει να αποφεύγονται (μικρή διάρκεια θεραπευτικού αποτελέσματος, κίνδυνος επιδείνωσης από απορρόφηση και συστηματική δράση), μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις με περιορισμένης έκτασης βλάβες του τριχωτού της κεφαλής, προσώπου, πτυχών και ονύχων (βλ. 13.02 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

13.06.01.01 Διθρανόλη (Dithranol)

13.06.01.02 Καλσιποτριόλη (Calcipotriol)

13.06.01.03 Καλσιποτριόλη + Βηταμεθαζόνη (Calcipotriol + Betamethasone)

13.06.01.04 Καλσιτριόλη (Calcitriol)

13.06.01.05 Πίσσα λιθανθράκων (Coal Tar)

13.06.01.06 Σαλικυλικό οξύ (Salicylic Acid)

13.06.01.07 Ταζαροτένη (Tazarotene)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Καλσιποτριόλη

Η καλσιποτριόλη (calcipotriol) κρέμα ενδείκνυται για την τοπική θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατά πλάκας ψωρίασης (psoriasis vulgaris), που έχει προσβάλει μέχρι και το 40% της δερματικής περιοχής.

Πίσσα λιθανθράκων

Η πίσσα λιθανθράκων (coal tar) είναι μια αντικνησμώδη και κερατοπλαστική ουσία. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εκζέματος, ψωρίασης και σε άλλες δερματικές παθήσεις. Έχει επίσης αποδειχθεί πως τα οξέα της πίσσας έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

Ταζαροτένη

Η ταζαροτένη (tazarotene), μέλος της ακετυλενικής τάξης των ρετινοειδών, είναι ένα προφάρμακο το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα στη δραστική ελεύθερη μορφή του, tazarotenic acid, μέσω διάσπασης εστερικών δεσμών. Η ταζαροτένη εμφανίζει τοπική αντιψωριακή δράση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TARMED Coal tar solution GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.