Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 13.03.06.02 Φθειροκτόνα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.03 Φάρμακα κατά τοπικών λοιμώξεων

13.03.06 Παρασιτοκτόνα

13.03.06.02 ΦθειροκτόναTα χρησιμοποιούμενα φθειροκτόνα είναι το μαλαθείο, οι διάφορες πυρεθρίνες (τετραμεθρίνη, φαινοθρίνη, περμεθρίνη) και η πιπερονύλη. H τελευταία είναι ακαρεοκτόνο και χρησιμοποιείται κυρίως σε συνδυασμό με πυρεθρίνες ενισχύοντας τη δράση τους.

Η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν πυρεθρίνες δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες, οπότε και διακόπτεται η χορήγησή τους, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.

Tο μαλαθείο είναι φθειροκτόνο και ωοκτόνο. Πρόκειται όμως για δηλητήριο, διότι είναι οργανοφωσφορική ένωση, αναστολέας της χολινεστεράσης. H θανατηφόρος δόση στα ζώα είναι 1 g/kg. Στον άνθρωπο έχουν αναφερθεί παροδικές παραλύσεις μυών, κράμπες, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατοι σε ψεκαστές με υπερβολική έκθεση στο φάρμακο.

Προληπτική εφαρμογή φθειροκτόνων δεν πρέπει να γίνεται. Κατά την εφαρμογή τους να προστατεύονται οφθαλμοί και βλεννογόνοι. Προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθματικούς ασθενείς ή όταν υπάρχει κοντά φλόγα ή πιθανότητα ηλεκτρικού σπινθήρα. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ηλεκτρικός στεγνωτήρας, αλλά τα μαλλιά να αφήνονται να στεγνώσουν ακάλυπτα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

13.03.06.02.01 Μαλαθείον (Malathion)

13.03.06.02.02 Περμεθρίνη (Permethrin)

13.03.06.02.03 Φαινοθρίνη (Phenothrin)

13.03.06.02.04 Περμεθρίνη + Πιπερονυλο-βουτοξείδιο + Μαλαθείον (Permethrin + Piperonyl Butoxide + Malathion

13.03.06.02.05 Τετραμεθρίνη + Φαινοθρίνη (Tetramethrin + Phenothrin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Περμεθρίνη

Η περμεθρίνη (permethrin) ανήκει στην κατηγορία των φθειροκτόνων και απορροφάται ταχέως διά μέσου του περιβλήματος του εντόμου. Η κύρια προκαλούμενη παθοφυσιολογική βλάβη είναι η επαγωγή ηλεκτροχημικών ανωμαλιών, κατά μήκος τωων μεμβρανών των διεγερσίμων κυττάρων, οι οποίες οδηγούν σε/αισθητηριακή υπερευερεδιστότητα, αταξία και πρηνισμό (παράλυση).

Φαινοθρίνη

Η φαινοθρίνη (phenothrin) είναι ένα συνθετικό πυρεθροειδές που εξολοθρεύει τους ενήλικους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Επίσης, χρησιμοποιείται για την εξόντωση των ψειρών του τριχωτού της κεφαλής στον άνθρωπο. Η φαινοθρίνη είναι ένα δραστικό νευροτοξικό φάρμακο για τα έντομα και έχει αποδειχθεί ότι ο τόπος δράσης της είναι οι «δίαυλοι» νατρίου στις νευρικές ίνες, με τελικό αποτέλεσμα τη διαταραχή της λειτουργίας της νευρομυϊκής σύναψης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NIX Περμεθρίνη Omega Pharma Hellas A.E.
PARA-PLUS Μαλαθείο - Piperonyl Butoxide - Περμεθρίνη Olvos Science A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.