Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 12.02.01.05 Μομεταζόνη φουροϊκή (Mometasone Furoate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

12 Φάρμακα παθήσεων ώτων, ρινός και στοματοφάρυγγα

12.02 Φάρμακα παθήσεων ρινός και παραρρινίων κόλπων

12.02.01 Αντιαλλεργικά φάρμακα

12.02.01.05 Μομεταζόνη φουροϊκή (Mometasone Furoate)Ενδείξεις: Θεραπεία συμπτωμάτων εποχιακής αλλεργικής ή χρόνιας ρινίτιδας. Ρινικοί πολύποδες σε ενήλικες > 18 ετών. Λοιπές βλ. κεφ. 03.01.04 και 13.02 .

Αντενδείξεις: Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί στην περιοχή της ρινός.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ρινορραγία, φαρυγγίτιδα, ερεθισμός και εξέλκωση των ρωθώνων, κεφαλαλγία. Στις περιπτώσεις θεραπείας των πολυπόδων έχουν αναφερθεί και συχνές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Σπανίως διάτρηση του ρινικού διαφράγματος και αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ενεργή ή παρελθούσα φυματίωση, με μυκητιασικές, βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Σε μακροχρόνια θεραπεία πιθανή ατροφία του ρινικού βλεννογόνου ή μυκητιασική λοίμωξη, που επιβάλλουν διακοπή της θεραπείας. Περιοδικός έλεγχος του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ιδιαίτερα σε ασθενείς που ελάμβαναν προηγουμένως κορτικοειδή δια της συστηματικής οδού (βλ. και εισαγωγή κεφ. 11.02 ). Πολύποδες με ανώμαλη εμφάνιση ή με εξελκώσεις ή αιμορραγικοί επιβάλλουν περαιτέρω έρευνα πριν τη χορήγηση του φαρμάκου. Δεν έχει βεβαιωθεί η ασφάλεια της χορήγησης σε ρινικούς πολύποδες σε άτομα < 18 ετών. Παρακολούθηση της ανάπτυξης σε παιδιά που υποβάλλονται σε μακροχρόνια θεραπεία. Σε κύηση και γαλουχία μόνον αν είναι απαραίτητο.

Δοσολογία: Ρινίτιδα σε ενήλικες και παιδιά > 12 ετών 100 mcg (2 ψεκασμοί) σε κάθε ρώθωνα μία φορά την ημέρα. Σε ανεπαρκή ανταπόκριση διπλασιασμός της δόσης και σε ικανοποιητική μείωση στο ήμισυ. Παιδιά 6-11 ετών 50 mcg (1 ψεκασμός) σε κάθε ρώθωνα μία φορά την ημέρα. Ρινικοί πολύποδες σε ενήλικες > 18 ετών 100 mcg (2 ψεκασμοί) σε κάθε ρώθωνα μία φορά την ημέρα. Σε ανεπαρκή ανταπόκριση διπλασιασμός της δόσης και σε ικανοποιητική μείωση στο ήμισυ.

Φαρμακευτικά προϊόντα

NASONEX/Schering Plough: naspr.sus 0.05% w/w (50mcg/ψεκασμό) fl x 18g (140 ψεκασμοί)+δοσομετρική αντλία

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NASONEX Φουροϊκή μομεταζόνη (ως μονοϋδρική) Merck Sharp & Dohme Α.Φ.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.