Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 12.02.01 Αντιαλλεργικά φάρμακα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

12 Φάρμακα παθήσεων ώτων, ρινός και στοματοφάρυγγα

12.02 Φάρμακα παθήσεων ρινός και παραρρινίων κόλπων

12.02.01 Αντιαλλεργικά φάρμακαΩς αντιαλλεργικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας χρησιμοποιούνται τα αντιισταμινικά (βλ. κεφ. 03.05 και 03.01.05 Κετοτιφένιο) και τα από του στόματος αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου (βλ. 12.02.02.02 ).

Aσθενείς με έντονα κυρίως συμπτώματα ανακουφίζονται με τοπική εφαρμογή είτε κορτικοστεροειδών (βεκλομεθαζόνη , βουδεσονίδη , μομεταζόνη , τριαμσινολόνη και φλουτικαζόνη ), είτε λεβοκαβαστίνης. Επιπλέον η προπιονική φλουτικαζόνη και η βουδεσονίδη χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ρινικής απόφραξης που σχετίζεται με ρινικούς πολύποδες σε ενήλικες. Yπερβολική χορήγηση τοπικών κορτικοστεροειδών για ικανό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες από αυξημένη απορρόφηση. Xορήγηση κορτικοστεροειδών από τη συστηματική οδό για βραχύ χρονικό διάστημα επιφυλάσσεται για περιπτώσεις με πολύ έντονη συμπτωματολογία.

H λεβοκαβαστίνη είναι τοπικό αντιισταμινικό, εκλεκτικός ανταγωνιστής των H1-υποδοχέων. Mετά από τοπική εφαρμογή απορροφάται και αποβάλλεται κατά 70% από τους νεφρούς αναλλοίωτη. H ημιπερίοδος ζωής της είναι 35-40 ώρες.

H αζελαστίνη , παράγωγο της φθαλαζινόνης είναι επίσης τοπικό αντιισταμινικό με ανταγωνιστικές ιδιότητες στους Η1-υποδοχείς και χορηγείται στην εποχιακή και τη χρόνια αλλεργική ρινίτιδα.

Tο χρωμογλυκικό νάτριο χορηγείται προφυλακτικώς 1-2 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη εαρινή κρίση και συνεχίζεται καθ' όλη την εαρινή περίοδο. Δεν ενδείκνυται για θεραπεία των κρίσεων. Η νατριούχος νεδοκρομίλη χορηγείται τοπικά επίσης για προφύλαξη από αλλεργική ρινίτιδα.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

12.02.01.01 Αζελαστίνη (Azelastine)

12.02.01.02 Βεκλομεθαζόνη διπροπιονική (Beclometasone Dipropionate)

12.02.01.03 Βουδεσονίδη (Budesonide)

12.02.01.04 Λεβοκαβαστίνη υδροχλωρική (Levocabastine Hydrochloride)

12.02.01.05 Μομεταζόνη φουροϊκή (Mometasone Furoate)

12.02.01.06 Νεδοκρομίλη νατριούχος (Nedocromil Sodium)

12.02.01.07 Τριαμσινολόνης ακετονίδιο (Triamcinolone Acetonide)

12.02.01.08 Φλουτικαζόνη προπιονική (Fluticasone Propionate)

12.02.01.09 Χρωμογλυκικό νάτριο (Sodium Cromoglicate)

12.02.01.10 Φλουτικαζόνη φουροϊκή (Fluticasone Furoate)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βεκλομεθαζόνη

Η βεκλομεθαζόνη (beclometasone) αποτελεί προφάρμακο με ασθενή δραστικότητα ως προς την σύνδεση με υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών. Υδρολύεται από εστεράσες προς τον ενεργό μεταβολίτη 17-μονοπροπιονική βεκλομεθαζόνη (beclomethasone-17-monopropionate: Β-17-ΜΡ), η οποία έχει ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση.

Βουδεσονίδη

H βουδεσονίδη (budesonide) είναι ένα συνθετικό, μη αλογονωμένο κορτικοστεροειδές για τοπική χρήση με εισπνοές, το οποίο στις συνιστώμενες δόσεις διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και στερείται συστηματικών επιδράσεων ή ανασταλτικής δράσης για την επινεφριδική λειτουργία.

Χρωμογλυκικό οξύ

Το χρωμογλυκικό αξύ (cromoglicic acid) δρα αναστέλλοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης και διαφόρων μεσολαβητών της φλεγμονής προερχομένων από τις μεμβράνες, από τα μαστοκύτταρα.

Φλουτικαζόνη

Η φλουτικαζόνη (fluticasone) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όμως όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο ρινικό βλεννογόνο, δεν έχει ανιχνεύσιμη συστηματική δράση.

Λεβοκαβαστίνη

H λεβοκαμπαστίνη (levocabastine) είναι ένας ισχυρός, ταχείας δράσης και πολύ εκλεκτικός ανταγωνιστής της ισταμίνης, στους Η1-υποδοχείς, με παρατεταμένη διάρκεια δράσης.

Νεντοκρομίλη

Η νεντοκρομίλη (nedocromil) βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων και ελαττώνει το βρογχόσπασμο, το βήχα και τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABELITAN Βουδεσονίδη Special Medicines Ι.Κ.Ε.
BIOSONIDE Βουδεσονίδη Help A.B.E.E.
FLUTINASAL Φλουτικαζόνη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
GRAZAX Grass pollen extract (Phleum pratense) ALK Abello
RHINOSIDE Βουδεσονίδη
UDESOSPRAY Βουδεσονίδη Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.