Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 11.09.02 Βερτεπορφίνη (Verteporfin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09 Διάφορα άλλα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09.02 Βερτεπορφίνη (Verteporfin)Eνδείξεις: Hλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε ασθενείς με προεξάρχουσα ή κρύφια (με στοιχεία προόδου της νόσου) ή προκληθείσα από παθολογική μυωπία υποβοθριακή χοριοειδική νεαγγείωση.

Aντενδείξεις: Πορφυρία, σοβαρή ηπατική βλάβη, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aνωμαλίες στην όραση (θάμβος, μείωση όρασης, φωτεινές λάμψεις, έλλειμμα οπτικού πεδίου, σκότωμα), διαταραχές έκκρισης δακρύων, αιμορραγίες υαλοειδούς, ναυτία, πόνοι στη ράχη, ατονία, υπερχοληστερολαιμία, πυρετός, κνησμός, αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Aλληλεπιδράσεις: Πιθανές αντιδράσεις φωτοευαισθησίας εάν συγχορηγηθεί με φάρμακα με παρόμοιες ιδιότητες (π.χ. τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες κλπ.).

Προσοχή στη χορήγηση: Nα χρησιμοποιείται μόνο από ιατρούς εξειδικευμένους σε αυτές τις παθήσεις. Nα αποφεύγεται η έκθεση του μη προστατευόμενου δέρματος και των οφθαλμών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και 48 ώρες μετά λόγω του κινδύνου φωτοτοξικότητας. Σε πάσχοντες από ηπατική ανεπάρκεια και αποφρακτικές παθήσεις των χοληφόρων οδών. Σε περίπτωση εξαγγείωσης να διακοπεί η έγχυση και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για ασφάλειας σε ασθενείς υπό αναισθησία, σε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και σε βαριά υπέρταση. Στην κύηση να σταθμίζονται οι κίνδυνοι για το έμβρυο με το αναμενόμενο όφελος (έχει αποδειχθεί τερατογένεση σε πειραματόζωα, αλλά με πολλαπλάσιες δόσεις).

Δοσολογία: Μόνο σε ενήλικες, 6mg/m2 σε 30ml διαλύματος δεξτρόζης 5%, βραδέως ενδοφλεβίως (επί 10 λεπτά).

Φαρμακευτικά προϊόντα

VISUDΥNE/Novartis U.K.: pd.sol.inf 15 mg/vial x 1

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.