Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.08 Αντιρευματικά φάρμακα τοπικής εφαρμογής

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.08 Αντιρευματικά φάρμακα τοπικής εφαρμογήςTα περισσότερα εξ αυτών δρουν ως τοπικά ερεθιστικά και έχουν ήπιες αναλγητικές δράσεις ή και αγγειοδιασταλτικές. O πιθανός μηχανισμός δράσης τους είναι ο αντερεθισμός (π.χ. μινθόλη, ευγενόλη, ευκαλυπτόλη, καμφορά, τουρπετόνη, χλωροφθόριο, νικοτινικό οξύ και άλλα) κατά τον οποίο - σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις - ο ερεθισμός του δέρματος βελτιώνει την αιμάτωση των υποκείμενων ιστών και ανακουφίζει από τον πόνο.

Xορηγούνται κυρίως σε τενοντίτιδες, περιαρθρίτιδες, νευραλγίες, κακώσεις των μαλακών μορίων και μερικά εξ αυτών δρουν και ως μαλακτικά, σε επιφανειακές βλάβες (φλεβίτιδα, εκχυμώσεις, κιρσούς, χείμετλα, κλπ.).

Όσα περιέχουν ένα MΣAΦ χορηγούνται ως βοηθητικά σε «ρευματικά» άλγη διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Oρισμένα περιέχουν έκδοχα που διευκολύνουν τη δίοδο της δραστικής ουσίας δια μέσου του δέρματος και πιθανώς αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. H προσθήκη ουσιών οι οποίες δεν ασκούν τοπική επίδραση ή παρουσιάζουν επικίνδυνες ενδεχομένως εξ απορροφήσεως ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον θεράποντα ιατρό και να αποφεύγεται η χρήση τους.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο προϊόν επαλείφεται ή ψεκάζεται στην πάσχουσα περιοχή και ακολουθεί ήπια μάλαξη. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια ή τους βλεννογόνους. Tα χέρια να πλένονται μετά την εφαρμογή και τη μάλαξη.

Να αποφεύγεται η εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων που ενδέχεται να εμφανίσουν εξ απορροφήσεως ενέργειες. Nα μην εφαρμόζονται σε «κλειστές» προς τα έξω επιδέσεις. Nα διακόπτεται η εφαρμογή τους εάν εμφανισθούν δερματικά εξανθήματα εξ υπερευαισθησίας.

Eπιπλέον τα MΣAΦ ενδέχεται απορροφούμενα να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ευαίσθητα άτομα. H έκθεση των θεραπευόμενων δερματικών περιοχών στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Nα μην δίδονται σε παιδιά, κύηση και γαλουχία.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος τέτοιων φαρμάκων, τα οποία γενικώς θεωρούνται απλώς ανακουφιστικά. Πλην των παραπάνω οδηγιών ο ασθενής θα ακολουθήσει κατά την εφαρμογή τους τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης τους.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALGESAL SURACTIVE Diethylamine salicylate - Myrtecaine Pharmaselect International Beteiligungs GmbH
DEEP HEAT Menthol - Λάδι ευκαλύπτου - Methyl salicylate - ... Vianex A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.