Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.07.01.03 Σινακαλσέτη (Cinacalcet)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.07 Φάρμακα επιδρώντα στον μεταβολισμό των οστών

10.07.01 Καλσιτονίνη, παραθορµόνη και σινακαλσέτη

10.07.01.03 Σινακαλσέτη (Cinacalcet)Ενδείξεις: Δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου, οι οποίοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρση. Μείωση της υπερασβεστιαιμίας σε καρκίνωμα παραθυρεοειδούς.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, ανορεξία, παραισθησίες, ζάλη, εξάνθημα, μυαλγίες, εξασθένηση, επιληπτικές κρίσεις, υπασβεστιαιμία, μείωση στάθμης τεστοστερόνης.

Αλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται με το ένζυμο CYP3A4 και αναμένεται ότι οι αναστολείς του (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη, ριτοναβίρη κλπ) θα αυξήσουν τη στάθμη του, ενώ οι επαγωγείς (λ.χ. ριφαμπικίνη) πιθανώς θα την ελαττώσουν. Το κάπνισμα ελαττώνει τη στάθμη του. Αυξάνει τη στάθμη ουσιών που μεταβολίζονται με το CYP2D6 (φλεκαϊνίδη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά κλπ).

Προσοχή στη χορήγηση: Να μη χρησιμοποιείται στη διάρκεια της κύησης, εκτός εάν είναι απαραίτητο. Παρακολούθηση της στάθμης του ασβεστίου για πιθανά επακόλουθα της υπασβεστιαιμίας, παραισθησίες, κράμπες, τετανίες και σπασμούς. Προσαρμογή των δόσεων στους καπνιστές. Σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (αυξάνεται η στάθμη του). Παρακολούθηση των επιπέδων της παραθορμόνης και πιθανώς προσαρμογή της δόσης.

Δοσολογία: Σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ασθενών > 18 ετών με νεφροπάθεια τελικού σταδίου και ευρισκόμενους σε αιμοκάθαρση έναρξη με 30mg ημερησίως και προσαρμογή της δόσης κάθε 2-4 εβδομάδες έως το μέγιστο 180mg ημερησίως. Σε καρκίνο παραθυρεοειδών αδένων, σε άτομα > 18 ετών έναρξη με 30mg δύο φορές την ημέρα και προσαρμογή της δόσης ανά 2-4 εβδομάδες έως το μέγιστο 90mg 4 φορές την ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

MIMPARA/Amgen Holland: f.c.tab 30mg x 28, 60mg x 28, 90mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κινακαλσέτη

Η κινακαλκέτη (cinacalcet) είναι ένας ασβεστιομιμητικός παράγοντας, ο οποίος μειώνει άμεσα τα επίπεδα της παραθορμόνης, αυξάνοντας την ευαισθησία του υποδοχέα αντίληψης του ασβεστίου ως προς το εξωκυτταρικό ασβέστιο.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MIMPARA Κινακαλσέτη Amgen Europe B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.