Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.05.06 Λεφλουνομίδη (Leflunomide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.05 Φάρμακα επηρεάζοντα την εξέλιξη ορισμένων ρευματικών παθήσεων

10.05.06 Λεφλουνομίδη (Leflunomide)Ενδείξεις: Αντιμετώπιση της οξείας ρευματοειδούς ή της οξείας ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικες ασθενείς.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με βαριά ανοσοανεπάρκεια (π.χ. AIDS), ηπατική ανεπάρκεια, κυτταροπενίες αίματος, βαριές λοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια, υποπρωτεϊναιμία, κύηση (μεγάλος κίνδυνος τερατογένεσης), γαλουχία, ηλικία < 18 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές: Αύξηση αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι, διάρροια, βλάβες βλεννογόνου του στόματος, ηπατίτιδα, ίκτερος, ηπατική ανεπάρκεια, απώλεια σωματικού βάρους, κεφαλαλγία, ζάλη, παραισθήσεις, αρθροπάθεια, ρήξη τενόντων, αλωπεκία, αλλεργικές αντιδράσεις, ξηροδερμία, κνίδωση, λευκοπενία, θρομβοπενία, πανκυτταροπενία. Αύξηση ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών, γGT κλπ.), υποκαλιαιμία, υπερλιπιδαιμία, αύξηση LDH και CK, ελάττωση φωσφόρου.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με ηπατοτοξικά ή αιματοτοξικά ή τροποποιητικά της νόσου (π.χ. μεθοτρεξάτη) φάρμακα. Εάν εμφανισθούν τέτοιες σοβαρές παρενέργειες θα πρέπει να διακόπτεται το φάρμακο και να ακολουθεί η δοκιμασία έκπλυσης, διότι ο μεταβολίτης Α77 1726 έχει μεγάλη ημιπερίοδο ζωής. Αυτή συνίσταται σε χορήγηση 8g x 3 χολεστυραμίνης που ελαττώνει τη στάθμη του ή 50g κόνεως ενεργοποιημένου άνθρακα 4 φορές την ημέρα επί 11 ημέρες. Τακτική παρακολούθηση των ηπατικών ενζύμων και των εμμόρφων στοιχείων του αίματος. Δεν υπάρχει πείρα από τη συγχορήγηση με ανθελονοσιακά φάρμακα και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Προσοχή σε συγχορήγηση με φάρμακα που μεταβολίζονται από το CYP 2C9 (φαινυτοΐνη, βαρφαρίνη, τολβουταμίδη). Πιθανή ευαισθητοποίηση του ασθενή στην εμφάνιση λοιμώξεων. Τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Ο ενεργός μεταβολίτης είναι τερατογόνος σε ζώα, δια τούτο η κύηση πρέπει να αποκλείεται πριν από τη χορήγηση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας να ακολουθείται αποτελεσματική αντισύλληψη.

Δοσολογία: 100mg ημερησίως ως δόση εφόδου για 3 ημέρες. Δόση συντήρησης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα 10-20mg ημερησίως, για την ψωριασική 20mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ARAVA/Αventis Γερμανία: f.c.tab 10mg x 30, 20 mg x 30, 100mg x 30

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ARAVA Λεφλουνομίδη Aventis Pharma Deutschland GmbH
LEFID Λεφλουνομίδη Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
LEFLUNOMIDE Λεφλουνομίδη
LEFLUONIA Λεφλουνομίδη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
REPSO Λεφλουνομίδη Teva Pharmaceuticals B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.