Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.02.03.07 Δεξκετοπροφαίνη (Dexketoprofen)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.02 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

10.02.03 Παράγωγα του προπιονικού οξέος

10.02.03.07 Δεξκετοπροφαίνη (Dexketoprofen)Ενδείξεις: Μέτριας έως έντονης έντασης άλγος λ.χ. σε κολικό νεφρού, οσφυαλγία ή μετεγχειρητικά, όταν η από του στόματος χορήγηση δεν είναι κατάλληλη.

Αντενδείξεις: Βλ. 10.02.03.03 . Επίσης νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα, αιμορραγική διάθεση, 3ο τρίμηνο κύησης, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, γαστρορραγία, στοματίτιδα, έξαρση κολίτιδας και νόσου του Crohn, οίδημα, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναιμία, δερματικές εκδηλώσεις, πόνος και τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Αλληλεπιδράσεις: Επιτείνει τη δράση των αντιπηκτικών, όπως είναι η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη. Αυξάνει την τοξικότητα του λιθίου, της μεθοτρεξάτης και της ζιδοβουδίνης. Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης έλκους και αιμορραγίας από τον πεπτικό σωλήνα σε συγχορήγηση με κορτικοστεροειδή ή άλλα ΜΣΑΦ. Ενδέχεται να μειώσει τη δράση των διουρητικών, μερικών αντιυπερτασικών φαρμάκων και β-αποκλειστών. Αυξάνει την υπογλυκαιμική δράση των σουλφονυλουριών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης ή με ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικιωμένους (αυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικών επιπλοκών), σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις του κολλαγόνου. Παρακολούθηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας και τυχόν πεπτικών διαταραχών. Μπορεί να επιδράσει στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων (πιθανότητα εμφάνισης υπνηλίας και ζάλης).

Δοσολογία: 50mg κάθε 8-12 ώρες ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως με μέγιστη ημερήσια δόση 150mg. Δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dexketoprofen Trometamol:

NOSATEL/Guidotti: in.so.cr 50mg/2ml-amp x 6
VIAXAL/Menarini: in.so.cr 50mg/2ml-amp x 6

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
VIAXAL Δεξοκετοπροφαίνη Laboratorios Menarini S.A.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.