Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.02.03.01 Δεξιβουπροφαίνη (Dexibuprofen)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.02 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

10.02.03 Παράγωγα του προπιονικού οξέος

10.02.03.01 Δεξιβουπροφαίνη (Dexibuprofen)Ενδείξεις: Οστεοαρθρίτιδα, πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, άλλες μορφές άλγους όπως μυοσκελετικό ή οδοντικό.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με ιστορικό υποτροπιάζοντος ή ενεργό πεπτικό έλκος, αιμορραγικές διαταραχές, φλεγμονώδες παθήσεις του εντέρου, σοβαρή καρδιακή, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, υπερευαισθησία στα ΜΣΑΦ ή την ασπιρίνη που εκδηλώνεται με ρινίτιδα, κνίδωση, άσθμα και αγγειοοίδημα, κύηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. Ιβουπροφαίνη.

Αλληλεπιδράσεις: Βλ. Ιβουπροφαίνη. Επίσης αυξάνει τη στάθμη της μεθοτρεξάτης εάν χορηγηθεί μέσα σε 24 ώρες από τη χορήγησή της. Αύξηση της στάθμης της τικλοπιδίνης, του λιθίου, της διξογίνης και της κλοπιδογρέλης. Αυξημένος κίνδυνος νεφροτοξικότητας με κυκλοσπορίνη, τακρόλιμους και διουρητικά, αιμορραγιών με αντιπηκτικά, πεντοξυφυλλίνη και θρομβολυτικά, σπασμών με κινολόνες και αιμορραγιών του πεπτικού με άλλα ΜΣΑΦ και κορτικοειδή.

Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με φάρμακα που προκαλούν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Προσοχή σε ηλικιωμένα άτομα, σε αυτοάνοσες παθήσεις (αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών από το ΚΝΣ και τους νεφρούς), σε βρογχικό άσθμα. Παρακολούθηση νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής λειτουργίας.

Δοσολογία: Ενήλικες και έφηβοι > 18 ετών 600-900mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις. Μέγιστη ημερήσια δόση 1200 mg.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SERACTIL/Galenica: f.c. tab 400 mg x 30

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δεξιβουπροφαίνη

Η δεξιβουπροφαίνη (dexibuprofen) είναι ένα μη στεροειδές παράγωγο του προπιονικού οξέος και θεωρείται το φαρμακολογικώς δραστικό εναντιομερές της ρακεμικής ιβουπροφαίνης. Η ρακεμική ιβουπροφαίνη είναι μία μη στεροειδής ουσία με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Ο μηχανισμός δράσης της θεωρείται ότι οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SERACTIL Δεξιβουπροφαίνη Galenica A.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.