Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.02.03 Παράγωγα του προπιονικού οξέος

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.02 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

10.02.03 Παράγωγα του προπιονικού οξέοςTα φάρμακα της κατηγορίας αυτής έχουν ομοίως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Mερικές παρατηρήσεις επί των φαρμάκων αυτών είναι οι παρακάτω:

H ιβουπροφαίνη , η δεξιβουπροφαίνη και η φλουρβιπροφαίνη έχουν ασθενέστερη αντιφλεγμονώδη δράση της ναπροξένης, αλλά και μικρότερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν θεωρούνται φάρμακα εκλογής για τις οξείες φλεγμονώδεις καταστάσεις (π.χ. ουρική αρθρίτιδα).

H κετοπροφαίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη και φαίνεται ότι η μορφή τροποποιημένης αποδέσμευσης έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

H ναπροξένη θεωρείται ως ένα καλό φάρμακο μεταξύ των MΣAΦ, επειδή συνδυάζει την καλή αποτελεσματικότητα με σχετικά χαμηλή συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η οξαπροζίνη έχει μακρά διάρκεια δράσης και μεγαλύτερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από την ιβουπροφαίνη.

Η δεξκετοπροφαίνη είναι ισομερής ένωση της κετοπροφαίνης που χορηγείται παρεντερικώς.

Όλα τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής έχουν περίπου τις ίδιες ενδείξεις, δηλ. φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ουρική αρθρίτιδα και επώδυνα εξωαρθρικά μυοσκελετικά σύνδρομα. Eπίσης ορισμένα χορηγούνται στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ή ως αναλγητικά-αντιπυρετικά σε περίπτωση που δεν έχει αποδώσει η χρήση απλών αναλγητικών, όπως ασπιρίνης ή παρακεταμόλης.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

10.02.03.01 Δεξιβουπροφαίνη (Dexibuprofen)

10.02.03.02 Ιβουπροφαίνη (Ibuprofen)

10.02.03.04 Ναπροξένη (Naproxen)

10.02.03.05 Οξαπροζίνη (Oxaprozin)

10.02.03.06 Φλουρβιπροφαίνη (Flurbiprofen)

10.02.03.07 Δεξκετοπροφαίνη (Dexketoprofen)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δεξοκετοπροφαίνη

H δεξκετοπροφαίνη (dexketoprofen) είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Δρα αναστέλλοντας τη δράση της κυκλοοξυγενάσης. Η κυκλοοξυγενάση εμπλέκεται στην παραγωγή των χημικών ουσιών στο σώμα που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες παράγονται ως αντίδραση σε τραυματισμό ή σε ορισμένες ασθένειες και προκαλούν οίδημα, φλεγμονή και πόνο. Αποκλείοντας την κυκλοοξυγενάση, η δεξκετοπροφαίνη εμποδίζει την παραγωγή των προσταγλανδινών και επομένως μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Μαζί με την περιφερική αναλγητική δράση, η δεξκετοπροφαίνη έχει και κεντρική αναλγητική δράση.

Φλουρβιπροφαίνη

Η φλουρβιπροφαίνη (flurbiprofen) ανήκει στα παράγωγα του προπιονικού οξέος. Σαν μη στεροειδής αντιφλεγμονώδης παράγων έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση.

Κετοπροφαίνη

Η κετοπροφένη (ketoprofen) ανήκει στην ομάδα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παραγώγων του προπιονικού οξέος. Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό.

Ναπροξένη

Η ναπροξένη (naproxen) είναι ένα μη ναρκωτικό ανατιφλεγμονώδες φάρμακο με σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση.

Οξαπροζίνη

Η οξαπροζίνη (oxaprozin) είναι ένας μακράς δράσης, μη στεροειδής αντιφλεγμονώδης παράγων (NSAID) που έχει επίσης αναλγητική και αντιπυρετική ιδιότητα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADVIL Ιβουπροφαίνη Pfizer Hellas A.E.
AKRATOL Ναβουμετόνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
ALGOFREN Ιβουπροφαίνη Intermed Α.Β.Ε.Ε.
FARBOVIL Κετοπροφαίνη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
MEVEDAL Ναβουμετόνη Help A.B.E.E.
NABUTON Ναβουμετόνη Farmellas Enterprises Ltd
ORUVAIL Κετοπροφαίνη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.