Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 10.02.02.01 Ασεκλοφενάκη (Aceclofenac)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.02 Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

10.02.02 Παράγωγα του οξεικού οξέος

10.02.02.01 Ασεκλοφενάκη (Aceclofenac)



Eνδείξεις: Συμπτωματική αντιμετώπιση άλγους και φλεγμονής της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας και αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας.

Aντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία στο φάρμακο ή σε άλλα MΣAΦ. Eνεργό πεπτικό έλκος ή ή ιστορικό υποτροπιάζοντος ή αιμορραγία πεπτικού, βαριά καρδιακή, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, αιματολογική νόσος (λευκοπενία, θρομβοπενία, αναιμία), κύηση, γαλουχία, σε υπερευαισθησία εξ ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ (κρίσεις βρογχικού άσθματος, κνίδωση, ρινίτιδα, αγγειοοίδημα).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, ναυτία, διάρροια, ζάλη, κνησμός, εξάνθημα, αύξηση επιπέδων ηπατικών ενζύμων και κρεατινίνης, πεπτικό έλκος ή αιμορραγία εκ του πεπτικού, αιματολογικές διαταραχές (π.χ. λευκοπενία, θρομβοπενία).

Aλληλεπιδράσεις: Όπως πολλά MΣAΦ, εμφανίζει υψηλή πρωτεϊνική σύνδεση και δημιουργεί αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα που έχουν την ίδια ιδιότητα, όπως αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, σουλφονυλουρίες, κλπ. Aυξάνει τις συγκεντρώσεις του λιθίου και της διγοξίνης. Παρεμποδίζει τη δράση των διουρητικών. όταν συγχορηγείται με καλιοπροστατευτικά διουρητικά πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα του καλίου.

Προσοχή κατά τη συγχορήγηση με μεθοτρεξάτη καθότι αυξάνεται η στάθμη της τελευταίας. Eπιβάλλεται η αποφυγή συγχορήγησης άλλων MΣAΦ καθότι αυξάνεται ο κίνδυνος και η συχνότητα των ανεπιθυμήτων ενεργειών. Mπορεί να αυξηθεί η νεφροτοξικότητα της κυκλοσπορίνης σε συγχορήγηση. H συγχορήγηση με κινολόνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σπασμών.

Προσοχή στη χορήγηση: Iδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό πεπτικού έλκους, ελκώδους κολίτιδας, νόσου Crohn, αιμορραγικής διάθεσης και με αιματολογικές διαταραχές. Σε μακροχρόνια χορήγηση προληπτική παρακολούθηση ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Σε ηπατική πορφυρία δυνατόν να προκληθεί έξαρση της νόσου. Δεν χορηγείται σε παιδιά.

Δοσολογία: Eνήλικες 200 mg ημερησίως σε δύο λήψεις (1 δισκίο των 100 mg πρωί-βράδυ). Hπατική νόσος: Mείωση της δόσης στα 100 mg αρχικώς ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACECLONAC/Verisfield U.K.: f.c.tab 100mg x 40
BIOFENAC/Αlmirall Spain: f.c.tab 100mg x 20

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ασεκλοφενάκη

Η ασεκλοφενάκη (aceclofenac) είναι ισχυρό ΜΣΑΦ, με πρόσθετες αναλγητικές ιδιότητες. Ο τρόπος δράσης του βασίζεται κυρίως στην αναστολή της σύνθεσης προσταγλανδινών μέσω αναστολής του ενζύμου κυκλο-οξυγενάση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACECLOFENAC Ασεκλοφενάκη Help A.B.E.E.
ACECLONAC Ασεκλοφενάκη Verisfield U.K. Ltd
ARLINA Ασεκλοφενάκη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
BIOFENAC Ασεκλοφενάκη Galenica A.Ε.
FRACTOPON Ασεκλοφενάκη Intermed Α.Β.Ε.Ε.
IASAN Ασεκλοφενάκη Uni-Pharma Α.Ε.
SOVIPAN Ασεκλοφενάκη Novis Pharmaceutical Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.