Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 09.02.01.05 Παρικαλσιτόλη (Paricalcitol)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.02 Βιταμίνες

09.02.01 Λιποδιαλυτές βιταμίνες

09.02.01.05 Παρικαλσιτόλη (Paricalcitol)Ενδείξεις: Πρόληψη και θεραπεία του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Αντενδείξεις: Υπερασβεστιαιμία, ενδείξεις τοξικότητας από βιταμίνη D.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Υπερασβεστιαιμία, υπερφωσφοραιμία, βλάβη παραθυρεοειδών, κνησμός και διαταραχές γεύσης. Σπανιότερα: Αναιμία, λευκοπενία, διαταραχές αιμόστασης, διέγερση ή λήθαργος, παραισθησίες, μυοκλονίες, αρρυθμίες, υπέρταση ή υπόταση, ισχαιμικά επεισόδια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακά άλγη, μυαλγίες, αρθραλγίες, οιδήματα, εξανθήματα, μαστωδυνία, ανικανότητα, γριπώδες σύνδρομο.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες (βλ. Προσοχή στη χορήγηση).

Προσοχή στη χορήγηση: Λόγω του κινδύνου υπερασβεστιαιμίας τακτική παρακολούθηση της στάθμης Ca και P. Αν η στάθμη του Ca ανέλθει πολύ (> 11.2 mg/dl) μείωση της δόσης ή διακοπή. Η υπερασβεστιαιμία αυξάνει την τοξικότητα της δακτυλίτιδας. Με σκευάσματα αργιλίου ή μαγνησίου (λ.χ. αντιόξινα) αύξηση, πιθανώς σε τοξικά επίπεδα, των ουσιών αυτών. Η υπερασβεστιαιμία αυξάνει με συγχορήγηση Ca, P, βιταμίνης D και θειαζιδικών διουρητικών. Σε κύηση και γαλουχία να αντισταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος (μελέτες σε ζώα έδειξαν τοξικότητα στην αναπαραγωγική διαδικασία).

Δοσολογία: Υπολογίζεται με βάση τη στάθμη της παραθορμόνης (PTH) πρo της θεραπείας: Αρχική δόση (μικρογραμμάρια)= αρχικά επίπεδα PTH (pg/ml)/80 εφάπαξ ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης ή και εκτός αυτής. Συνήθη επίπεδα της PTH είναι 150-300pg/ml. Η δοσολογία προσαρμόζεται ανάλογα με τη στάθμη του ασβεστίου και φωσφόρου του αίματος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ZEMPLAR/Abbott: inj.sol 5mcg/1ml-amp x 5

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Παρικαλσιτόλη

Η παρικαλσιτόλη (paricalcitol) είναι ένα συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D και η παρικαλσιτόλη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της παραθορμόνης (ΡΤΗ).

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PARICALCITOL Παρικαλσιτόλη
REXTOL Παρικαλσιτόλη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
VIAPINAL Παρικαλσιτόλη Vianex A.E.
ZEMPLAR Παρικαλσιτόλη AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.