Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 09.01.06 Ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης της φωσφορικής-6-γλυκόζης

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.01 Φάρμακα παθήσεων αίματος

09.01.06 Ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης της φωσφορικής-6-γλυκόζηςTο ένζυμο αφυδρογονάση της φωσφορικής-6-γλυκόζης (Glucose 6-Phosphate Dehydrogenase ή G6PD) συμμετέχει στη διάσπαση της γλυκόζης στο ερυθρό αιμοσφαίριο με τη μεταβολική οδό της φωσφορικής πεντόζης. H ανεπάρκεια του ενζύμου είναι κληρονομική, φυλοσύνδετου τύπου, με συχνότητα αρκετά υψηλή στη χώρα μας. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια G6PD, το ερυθρό αιμοσφαίριο χάνει την ικανότητά του να αμύνεται σε διάφορα οξειδωτικά ερεθίσματα (όπως είναι λ.χ. διάφορα φάρμακα) και αιμολύεται. Για λόγους όχι καλά γνωστούς αιμόλυση εμφανίζεται και μετά βρώση κυάμων (κυαμισμός), σε διαβητική οξέωση, ουραιμία, κ.ά., ενώ σε ανεπάρκεια G6PD οφείλονται και μερικές περιπτώσεις νεογνικού ικτέρου. Tο ένζυμο εμφανίζει γενετική ετερογένεια με 250 περίπου παραλλαγές.

Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο της νόσου και το άτομο που φέρει την ανωμαλία θα πρέπει να αποφεύγει τη λήψη κυάμων και φαρμάκων που έχει αποδειχθεί ότι προδιαθέτουν σε αιμόλυση (κυριότερα τα ανθελονοσιακά, μερικά παυσίπονα, οι σουλφοναμίδες και μερικά αντιβιοτικά).

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.