Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 09.01.03.02 Δεφεριπρόνη (Deferiprone)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.01 Φάρμακα παθήσεων αίματος

09.01.03 Φάρμακα απλαστικών και αιμολυτικών αναιμιών

09.01.03.02 Δεφεριπρόνη (Deferiprone)Ενδείξεις: Θεραπεία της αιμοσιδήρωσης σε πάσχοντες από μείζονα μεσογειακή αναιμία όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης δεφεροξαμίνης ή υπήρξαν σοβαρές τοξικές αντιδράσεις από αυτήν.

Αντενδείξεις: Ιστορικό ουδετεροπενίας ή ακοκκιοκυτταραιμίας, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Η σοβαρότερη είναι η ακοκκιοκυτταραιμία (συχνότητα 1.2% για τη βαριά μορφή και 6.5% για την ελαφρότερη). Επίσης υπέρχρωση ούρων, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, αύξηση της όρεξης, αρθραλγίες ή αρθρίτιδες, αύξηση της πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης, ελάττωση ψευδαργύρου του πλάσματος.

Προσοχή στη χορήγηση: Να μετράται ανά εβδομάδα ο αριθμός των ουδετεροφίλων και ο ασθενής να αναφέρει την τυχόν εμφάνιση υπόπτων σημείων λοίμωξης. Να μην αρχίζει η θεραπεία εάν υπάρχει ήδη ουδετεροπενία. Εάν εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας το φάρμακο διακόπτεται και λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα κατά της ακοκκιοκυτταραιμίας (απομόνωση, λήψη καλλιεργειών, αντιβίωση, αυξητικοί παράγοντες). Να παρακολουθείται η στάθμη του Zn και της SGTP. Πιθανή επιδείνωση της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Να αποφεύγεται η κύηση λόγω πιθανής τερατογένεσης. Να μη χορηγείται μαζί με βιταμίνη C και άλατα αλουμινίου.

Δοσολογία: 25mg/kg από του στόματος, τρεις φορές την ημέρα. Μέγιστη δόση 100mg/kg ημερησίως. Δεν υπάρχει εμπειρία της χρήσης της σε παιδιά < 6 ετών και περιορισμένη για παιδιά 6-10 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

FERRIPROX/Apotex U.K.: f.c.tab 500mg x 100

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.