Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 09.01.03.01 Δεφερασιρόξη (Deferasirox)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.01 Φάρμακα παθήσεων αίματος

09.01.03 Φάρμακα απλαστικών και αιμολυτικών αναιμιών

09.01.03.01 Δεφερασιρόξη (Deferasirox)Ενδείξεις: Θεραπεία της αιμοσιδήρωσης σε πάσχοντες από μείζονα β-μεσογειακή αναιμία λόγω συχνών μεταγγίσεων, ηλικίας > 6 ετών. Επίσης σε ασθενείς με αιμοσιδήρωση άλλης αιτιολογίας, σε νεώτερα άτομα (ηλικίας 2-5 ετών) και σε πάσχοντες από μείζονα β-μεσογειακή αναιμία λόγω μη συχνών μεταγγίσεων, εάν η θεραπεία με δεφεροξαμίνη ή αντενδείκνυται ή είναι ανεπαρκής.

Αντενδείξεις: Βαριά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία, δυσανεξία στη γαλακτόζη.
Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες είναι πεπτικές διαταραχές (ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα), κεφαλαλγία, άγχος, διαταραχές του ύπνου, αύξηση της κρεατινίνης και των τρανσαμινασών, πρωτεϊνουρία. Σπανιότερα ζάλη, φαρυγγολαρυγγικό άλγος, πυρεξία, οίδημα, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, νεφρική σωληναριοπάθεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια ακοής, καταρράκτης, διαταραχές ωχράς κηλίδας, ηπατίτιδα, χολολιθίαση, αιματολογικές διαταραχές (κυρίως ακοκκιοκυτταραιμία ή ουδετεροπενία και θρομβοπενία), αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις: Ανταγωνίζεται πιθανώς τα αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο. Η στάθμη της ελαττώνεται με τους επαγωγείς του CYP3A4 (ριφαμπικίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη κ.λ.π) και αυξάνει με τους αναστολείς (σιμβαστατίνη, κυκλοσπορίνη κλπ).

Προσοχή στη χορήγηση: Προσδιορισμός της κρεατινίνης πριν από την έναρξη της θεραπείας και μετέπειτα ανά εβδομάδα και μείωση της δόσης ή διακοπή σε αύξηση της κρεατινίνης > 33%. Τακτική εξέταση ούρων για πρωτεϊνουρία ή σημεία σωληναριοπάθειας (αμινοξυουρία, γλυκοζουρία σε μη διαβητικούς κλπ). Παρακολούθηση ηπατικής λειτουργίας με προσδιορισμούς ενζύμων προ και μετά την έναρξη της θεραπείας ανά 2 εβδομάδες. Να μη συγχορηγείται με φάρμακα που έχουν κινδύνους εξελκώσεων του πεπτικού σωλήνα, όπως είναι τα ΜΣΑΦ. Διακοπή της θεραπείας σε εμφάνιση έντονων αντιδράσεων υπερευαισθησίας. Τακτικός έλεγχος ακοής και όρασης. Εάν η φερριτίνη μειωθεί κάτω από 500μg/l διακόπτεται η θεραπεία. Τακτικός έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας. Το φάρμακο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας από τα αντιπηκτικά.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά >2 ετών: αρχικώς 10-30mg/kg εφάπαξ ημερησίως ανάλογα με την τιμή της φερριτίνης και την ποσότητα του μεταγγιζόμενου αίματος. Δόση συντήρησης: η δοσολογία προσαρμόζεται κατά 5-10mg/kg ημερησίως κάθε 3-6 μήνες ανάλογα με τη φερριτίνη του ορού. Μέγιστη δόση 30mg/kg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

EXJADE/Novartis U.K: disp.tab 125mg x 28, 250mg x 28, 500mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δεφερασιρόξη

Η δεφερασιρόξη (deferasirox) είναι ένας από του στόματος ενεργός χηλικός παράγοντας που είναι ισχυρά εκλεκτικός για το σίδηρο (ΙΙΙ). Πρόκειται για ένα τρισχιδές προσδενόμενο μόριο που δεσμεύει το σίδηρο με υψηλή συγγένεια σε μία αναλογία 2:1. Η δεφερασιρόξη προωθεί την απέκκριση σιδήρου, κυρίως μέσω των κοπράνων.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.