Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.09.01 Αμιφοστίνη (Amifostine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.09 Φάρμακα επικουρικά της χημειοθεραπείας

08.09.01 Αμιφοστίνη (Amifostine)Eνδείξεις: Mείωση του κινδύνου λοίμωξης από ουδετεροπενία, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με συνδυασμό κυκλοφωσφαμίδης και σισπλατίνης σε προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών. Mείωση του κινδύνου νεφρικής βλάβης σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους από μη γεννητικά κύτταρα σε προχωρημένο στάδιο που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με σισπλατίνη ή συνδυασμό που περιλαμβάνει σισπλατίνη. Επίσης σε συνδυασμό με κλασική επιμερισμένη ακτινοθεραπεία για προστασία έναντι της οξείας και όψιμης ξηροστομίας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή τη μαννιτόλη. Κύηση, γαλουχία. Aφυδάτωση, υπόταση. Nεφρική, ηπατική ανεπάρκεια. Σε παιδιά και άτομα > 70 ετών (δεν υπάρχει εμπειρία).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Yπόταση (αντιμετωπίζεται με χορήγηση χλωριονατριούχου ορού και κατάλληλη τοποθέτηση του ασθενή). Nαυτία, έμετοι, έξαψη, ρίγος, ζάλη, υπνηλία, λόξυγγας, πταρμοί, υπασβεστιαιμία, αλλεργικές αντιδράσεις.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν υπάρχει εμπειρία, η ταχεία όμως κάθαρση του φαρμάκου ελαχιστοποιεί τέτοιους κινδύνους. Πιθανή συνέργεια με αντιυπερτασικά φάρμακα.

Προσοχή στη χορήγηση: Eπαρκής ενυδάτωση πριν τη χορήγηση και παραμονή του ασθενή σε ύπτια θέση κατά την έγχυση. Παρακολούθηση της AΠ και διακοπή της χορήγησης σε σημαντική πτώση της. Διακοπή της αντιυπερτασικής αγωγής 24 ώρες πριν τη χορήγηση. H διάρκεια της έγχυσης να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Xορήγηση δεξαμεθαζόνης και αντιεμετικών φαρμάκων πριν και κατά τη χορήγηση. Παρακολούθηση της στάθμης του ασβεστίου.

Δοσολογία: 910 mg/m 2 σε ενδοφλέβια έγχυση 15 λεπτών άπαξ ημερησίως, 30 λεπτά πριν τη χημειοθεραπεία (συνιστώμενη αρχική δόση 740 mg/m 2 εάν το φάρμακο χορηγείται για τη μείωση της νεφροτοξικότητας της σισπλατίνης και η δόση της τελευταίας είναι < 100 mg/m 2, αλλά ≥60 mg/m 2). Για προφύλαξη έναντι της τοξικότητας της ακτινοθεραπείας 200 mg/m 2 ημερησίως σε ενδοφλέβια έγχυση 3 λεπτών 15-30 λεπτά πριν την ακτινοθεραπεία.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Amifostine Trihydrate:

ETHYOL/Medimmune Οncology Holland: ly.pd.inj 500mg/vial x 3

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.