Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.08.03.01.03 Ιντερφερόνη βήτα (Interferon Beta)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.03 Κυτοκίνες και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες

08.08.03.01 Iντερφερόνες - ιντερλευκίνες

08.08.03.01.03 Ιντερφερόνη βήτα (Interferon Beta)Eνδείξεις: Για την αγωγή υποτροπιάζουσας, διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας περιπατητικών ασθενών, με τουλάχιστον δύο υποτροπές κατά την παρελθούσα διετή ή τριετή περίοδο. Επιπλέον τα προϊόντα AVONEX και BETAFERON για τη θεραπεία των ασθενών οι οποίοι έχουν εµφανίσει ένα µόνο αποµυελινωτικό επεισόδιο µε ενεργή φλεγμονώδη εξεργασία όταν α) είναι αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί θεραπεία µε ενδοφλέβια κορτικοστεροειδή, β) έχουν αποκλεισθεί εναλλακτικές διαγνώσεις και γ) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κλινικώς επιβεβαιωµένης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επιπλέον το προϊόν BETAFERON σε δευτερογενή προοδευτικά επιδεινούµενη µορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας µε ενεργή νόσο, η οποία αποδεικνύεται από υποτροπές.

Aντενδείξεις: Εναρξη θεραπείας κατά την κύηση, ασθενείς με υπάρχουσα βαριά κατάθλιψη ή αυτοκτονικό ιδεασμό, γαλουχία. Μη αντιρροπούμενη ηπατοπάθεια για το προϊόν BETAFERON.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γριππώδης συνδρομή (ρίγη, πυρετός, μυαλγίες, κακουχία) με προοδευτική συνήθως μείωση των συμπτωμάτων της, ναυτία, έμετοι, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, μεταβολές θυμικού, ενίοτε με τάση προς αυτοκτονία, σύγχυση, σπασμοί και τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Παροδική συνήθως αύξηση ηπατικών ενζύμων, μείωση εμμόρφων στοιχείων του αίματος, αύξηση κρεατινίνης, καλίου του αίματος και ασβεστίου των ούρων.

Aλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Περιορισμένη η εμπειρία από τη μακροχρόνια ασφάλεια της χορήγησης. Στενή παρακολούθηση των ασθενών με ιστορικό κατάθλιψης και εν ανάγκη διακοπή της θεραπείας. Σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας ή που λαβάνουν αντιεπιληπτική αγωγή, ιδιαίτερα σε ανεπαρκώς ρυθμιζόμενη επιληψία, σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σε μυελοκαταστολή. Στο 15% των πασχόντων αναπτύσσονται αντισώματα που ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα. Σε κύηση κίνδυνος αποβολής. Σε χορήγηση φαρμάκων που μεταβολίζονται με ένζυμα του κυτοχρώματος P450 (αντιεπιληπτικά, μερικά αντικαταθλιπτικά, κλπ.). Φαίνεται ότι είναι ασφαλής η συγχορήγηση κορτικοειδών στις υποτροπές. Συνιστάται η χορήγηση ενός αντιπυρετικού πριν τη χορήγηση και επανάληψη, εάν απαιτείται, τις πρώτες 24 ώρες μετά. Mπορεί να μειώσει την ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης.

Δοσολογία

AVONEX: 30 μg ενδομυϊκώς μια φορά την εβδομάδα.
REBIF: 44 µg τρεις φορές την εβδοµάδα υποδορίως (σε μη ανοχή 22 µg).
BETAFERON: 250 µg υποδορίως κάθε δεύτερη ηµέρα.

Δεν υπάρχει εµπειρία από τη χορήγηση REBIF σε ασθενείς ≤ 16 ετών, AVONEX ή BETAFERON σε παιδιά και εφήβους < 12 ετών και περιορισμένη στις ηλικίες 12-16 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Interferon Βeta-11a:

AVONEX/Biogen Idec U.K.: ps.inj.sol 30mcg (6miu)/vial x 4+4pf.syr x 1ml-solv +4 needlesinj.sol 30mcg(6miu)/0.5ml-pf.syr x 4+4pf.syr x 1ml-solv + 8needles

REBIF/Serono U.K.: inj.sol 22 mcg (6miu)/0.5mlpf.syr x 3, x 12, 44mcg(12miu)/ 1ml-pf.syr x 1, x 12

Interferοn Βeta-11b, Recombinant:

BETAFERON/Schering Germany: ps.inj.sol 250 mcg (8miu)/ml 15vials +15vials x 1.2ml-solv, 15vials + 15pf.syr x 1.2ml-solv

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ιντερφερόνη βήτα 1a

Η ιντερφερόνη βήτα 1α (interferon beta 1a) ασκεί τις βιολογικές δράσεις του συνδεόμενο με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτή η σύνδεση “πυροδοτεί” μία σύνθετη αλληλουχία από ενδοκυτταρικά συμβάντα, τα οποία καταλήγουν στην έκφραση των πολυάριθμων επαγόμενων από την ιντερφερόνη γονιδιακών προϊόντων και δεικτών.

Ιντερφερόνη βήτα 1b

Η ιντερφερόνη βήτα-1b (interferon beta 1b) διαθέτει δράση τόσο αντιιική όσο και ανοσορυθμιστική. Οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων η ιντερφερόνη βήτα-1b ασκεί τη δράση της στην πολλαπλή σκλήρυνση, δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι βιολογικές ιδιότητες απάντησης-τροποποίησης της ιντερφερόνης βήτα-1b πραγματοποιούνται διαμέσου των αλληλεπιδράσεων με ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια ανθρώπινων κυττάρων. Η δέσμευση της ιντερφερόνης βήτα-1b με αυτούς τους υποδοχείς προκαλεί την έκφραση ενός αριθμού γονιδιακών προϊόντων, για τα οποία πιστεύεται πως είναι οι μεσολαβητές της βιολογικής δράσης της ιντερφερόνης βήτα-1b.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AVONEX Ιντερφερόνη βήτα 1a
BETAFERON Interferon beta-1b, recombinant Bayer Pharma AG
PLEGRIDY Interferon beta 1a Biogen Idec Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.