Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.08.02.11 Ναταλιζουμάμπη (Natalizumab)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.11 Ναταλιζουμάμπη (Natalizumab)Ενδείξεις: Υπερενεργή, υποτροπιάζουσα, διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με β-ιντερφερόνη ή ταχέως εξελισσόμενη πάθηση.

Αντενδείξεις: Προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια, ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, ενεργή λοίμωξη ή κακοήθης πάθηση με εξαίρεση το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, κεφαλαλγία, ζάλη, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγη και πυρετός, κνίδωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, κνησμός ουρολοίμωξη, ρινοφαρυγγίτιδα, αντιδράσεις κατά την έγχυση, ανάπτυξη αντισωμάτων τα οποία μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ευκαιριακές λοιμώξεις.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης προϊούσας πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας (ΠΠΛ), εξού και η ανάγκη παρακολούθησης με μαγνητικές τομογραφίες. Εάν εμφανισθούν ευρήματα υποδηλωτικά της ΠΠΛ να διακόπτεται η θεραπεία. Επίσης διακόπτεται εάν εμφανισθεί ευκαιριακή λοίμωξη. Να παρακολουθείται ο ασθενής κατά τη διάρκεια της έγχυσης και να υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης εάν εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Μετά την αντιμετώπισή τους να διακόπτεται η θεραπεία. Η ταυτόχρονη χρήση ανοσοκατασταλτικών ή αντινεοπλασματικών φαρμάκων ή ιστορικό θεραπείας με αυτά αυξάνει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων ή ΠΠΛ (βλ. Αντενδείξεις). Εάν εμφανισθούν αντισώματα κατά του φαρμάκου και παραμείνουν πέραν των 6 εβδομάδων να διακόπτεται η θεραπεία. Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και διακοπή της αγωγής σε σοβαρή ηπατική βλάβη. Μετά τη διακοπή της θεραπείας το φάρμακο παραμένει στο αίμα για 12 εβδομάδες κατά τις οποίες οι ανωτέρω κίνδυνοι παραμένουν.

Δοσολογία: Για ενηλίκους 300mg σε ενδοφλέβια έγχυση κάθε 4 εβδομάδες. Να μη χορηγείται σε παιδιά, εφήβους και άτομα > 65 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TYSABRI/Elan Ireland: c/s.sol.in 300mg/vial (20mg/ml) 1vial x 15ml

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ναταλιζουμάμπη

Η ναταλιζουμάμπη (natalizumab) είναι ένα ανασυνδυασμένο εξανθρωποποιημένο αντίσωμα αντι-α4-ιντεγκρίνης που παράγεται σε μια κυτταρική σειρά μυός μέσω τεχνολογίας ανασυνδυασμού DNA. Μέσω της διακοπής ορισμένων μοριακών αλληλεπιδράσεων εμποδίζει τη μετανάστευση των μονοπύρηνων λευκοκυττάρων μέσω του ενδοθηλίου στο φλεγμαίνοντα παρεγχυματικό ιστό. Η ναταλιζουμάμπη ενδείκνυται ως μονοθεραπεία τροποποιητική της νόσου σε υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, για πρόληψη των υποτροπών και καθυστέρηση στην εξέλιξη της αναπηρίας.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TYSABRI Ναταλιζουμάμπη Biogen Idec Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.