Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.08.01.01 Αλεμτουζουμάμπη (Alemtuzumab)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.01 Ριτουξιμάμπη και αλεμτουζουμάμπη

08.08.01.01 Αλεμτουζουμάμπη (Alemtuzumab)Ενδείξεις: Χρόνια λεμφική λευχαιμία εάν έχει αστοχήσει η θεραπεία με έναν αλκυλιούντα παράγοντα ή έχει υποτροπιάσει σύντομα (σε λιγότερο από 6 μήνες) μετά τη θεραπεία με φλουδαραβίνη.

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε πρωτεΐνες ποντικού. Ενεργή συστηματική λοίμωξη, λοίμωξη από τον ιό HIV, άλλες ενεργές κακοήθεις παθήσεις, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. Ριτουξιμάμπη. Επίσης σοβαρές λοιμώξεις από ιούς (έρπητα, κυτταρομεγαλοϊό κ.ά), μύκητες (ασπέργιλλο, μούκορ) και βακτήρια (πνευμοκύστη κ.ά), καθώς και σοβαρές αιματολογικές αντιδράσεις (θανατηφόρα θρομβοπενική πορφύρα, πανκυτταροπενία). άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν το σύνολο σχεδόν των συστημάτων του σώματος και ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συμβουλευτεί τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου ώστε να ενημερωθεί για τη πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Οι συχνότερες πάντως αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως κατά την 1η εβδομάδα της θεραπείας.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν μελετηθεί και δεν είναι γνωστές. Παρότι δεν έχει μελετηθεί συνιστάται να μην εμβολιάζονται οι ασθενείς με εμβόλια ζώντων ιών για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη θεραπεία.

Προσοχή στη χορήγηση: Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται από ιατρούς έμπειρους στη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Χορηγείται σε κλιμακούμενες δόσεις. Πριν από κάθε κλιμακούμενη αύξηση της δοσολογίας χορηγούνται αντιισταμινικά και αναλγητικά φάρμακα. Αντιβιοτικά και ιοστατικά χορηγούνται καθ'όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν εμφανιστούν οξείες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ενδείξεις «συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών» (υπόταση, ρίγη, πυρετός, δύσπνοια, βρογχόσπασμος κλπ.), δεν αυξάνεται η επόμενη δόση έως ότου η χορηγούμενη γίνει καλά ανεκτή. Σε βαριά λοίμωξη ή σοβαρή αιματολογική διαταραχή η θεραπεία διακόπτεται. Προσοχή σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια, σε λαμβάνοντες αντιυπερτασικά φάρμακα (κίνδυνος υπότασης) και σε ηλικιωμένους. Οι εγχύσεις θα πρέπει να γίνονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Δοσολογία: 30mg ημερησίως 3 φορές την εβδομάδα για 12 περίπου εβδομάδες (λεπτομερείς οδηγίες παρέχονται στους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου).

Φαρμακευτικά προϊόντα

MABCAMPATH/Genzyme Holland: c/s sol.in 10mg/ml 3amps x 3ml

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλεμτουζουμάμπη

Η αλεμτουζουμάμπη (alemtuzumab) είναι ένα κάππα μονοκλωνικό αντίσωμα της ανοσοσφαιρίνης IgG1 επεξεργασμένο με γενετική μηχανική για ανθρώπινη χρήση και με ειδική δράση στην γλυκοπρωτεΐνη επιφανείας των 21-28 kD λεμφοκυττάρων (CD52) που εκφράζεται κυρίως στην επιφάνεια φυσιολογικών και κακοήθων περιφερικών Β και Τ λεμφοκυττάρων. Η αλεμτουζουμάμπη προκαλεί τη λύση των λεμφοκυττάρων με τη δέσμευσή του στο CD52, ένα υψηλά εκπεφρασμένο μη μεταβλητό αντιγόνο το οποίο παρουσιάζεται στην επιφάνεια ουσιαστικά όλων των λεμφοκυττάρων Β και Τ καθώς και των μονοκυττάρων, των θυμοκυττάρων (λεμφοειδών κυττάρων που σχηματίζονται στο θύμο) και των μακροφάγων κυττάρων. Το αντίσωμα μεσολαβεί στη λύση των λεμφοκυττάρων διαμέσου καθήλωσης του συμπληρώματος και της εξαρτώμενης αντισωμάτων κυτταροτοξικότητας με κυτταρική μεσολάβηση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MABCAMPATH Αλεμτουζουμάμπη Genzyme Europe B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.