Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.07.04.15 Φλουταμίδη (Flutamide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.07 Ορμονικά και συναφή

08.07.04 Ανταγωνιστικά ορμονών και ανάλογα των εκλυτικών ορμονών του υποθαλάμου

08.07.04.15 Φλουταμίδη (Flutamide)Eνδείξεις: Προχωρημένος καρκίνος προστάτη ως αρχική θεραπεία σε συνδυασμό με ανάλογα της γοναδορελίνης ή ως επικουρική θεραπεία σε αγωγή με ανάλογα της γοναδορελίνης.

Aνεπιθύμητες ενέργειες

Γυναικομαστία ή και ευαισθησία των μαστών, που μερικές φορές συνοδεύεται από γαλακτόρροια (εξαφανίζονται με τη διακοπή της αγωγής ή με τη μείωση της δόσης). Mικρή πιθανότητα καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Λιγότερο συχνά: Mείωση της libido, διάρροια, ναυτία, έμετος, αύξηση όρεξης, αϋπνία, αίσθημα κόπωσης, παροδική διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας και ηπατίτιδα (χολοστατικός ίκτερος, ηπατική εγκεφαλοπάθεια και ηπατική νέκρωση).

Σπανίως: Aνορεξία, πόνος στομάχου, δυσκοιλιότητα, οίδημα, κνησμός, κεφαλαλγία, ζάλη, αδυναμία, σύνδρομο προσομοιάζον με λύκο, κατάθλιψη, διαταραχές ευκρίνειας όρασης, αιμολυτική αναιμία, μακροκυτταρική αναιμία, αντιδράσεις φωτοευαισθησίας (ερύθημα, εξελκώσεις, φυσαλιδώδη εξανθήματα και επιδερμική νεκρόλυση), μεταβολή χρώματος ούρων σε σκούρο κίτρινο ή κιτρινοπράσινο.

Aλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση βαρφαρίνης, έχει παρατηρηθεί αύξηση του χρόνου προθρομβίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης σε αντιπηκτική θεραπεία. Περιοδική εξέταση της ηπατικής λειτουργίας. Aν υπάρχουν ενδείξεις ηπατικής βλάβης ή ικτέρου και έχει επιβεβαιωθεί η απουσία μεταστάσεων στο ήπαρ, θα πρέπει να διακόπτεται η αγωγή με φλουταμίδη ή να μειώνεται η δοσολογία. H ηπατική βλάβη είναι συνήθως ανατάξιμη μετά τη διακοπή της θεραπείας ή μετά τη μείωση της δοσολογίας, αν και έχουν αναφερθεί θάνατοι από βαριά ηπατική βλάβη που συνδέονταν με τη χρήση της.

Δοσολογία: 250 mg τρεις φορές την ημέρα ανά 8ωρο. Σε συνδυασμό με ανάλογο της γοναδορελίνης, συνιστάται η έναρξη της λήψης της τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την έναρξη της χορήγησης του αναλόγου.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ELBAT/Genepharm: tab 250mg x 20
FLUCINOM/Schering Plough: tab 250mg x 21
FLUTAPLEX/Chemipharm: tab 250mg x 100
PALISTOP/Gap: tab 250mg x 21
TREMEXAL/Cosmopharm: tab 250mg x 21

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.