Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.06.11 Πανιτουμουμάμπη (Panitumumab)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.11 Πανιτουμουμάμπη (Panitumumab)Ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, παραγόμενο με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA, το οποίο συνδέεται με τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα και παρεμποδίζει την επίδρασή του στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Το γονίδιο ΚRAS επίσης προάγει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και οι μεταλλάξεις του ενοχοποιούνται στην ογκογένεση.

Ενδείξεις: Μονοθεραπεία στην αγωγή ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, ο οποίος εκφράζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (Epidermal growth factor receptor – EGFR) και οι οποίοι φέρουν μη μεταλλαγμένο γονίδιο ΚRAS, μετά από αποτυχία χημειοθεραπείας με φθοριοπυριμιδίνη, οξαλιπλατίνη και ιρινοτεκάνη.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με διάμεση πνευμονία ή πνευμονική ίνωση, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, στοματίτιδα, ονυχόλυση, αλωπεκία, υπερτρίχωση, ξηροστομία, δερματικά εξανθήματα ενίοτε με λοιμώδεις επιπλοκές, κνησμός, ρωγμές δέρματος, οφθαλμικές διαταραχές (επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια, ξηροφθαλμία, υπεραιμία, κνησμός), αφυδάτωση, πνευμονική εμβολή, ελάττωση καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με θεραπευτικό σχήμα που περιέχει IFL (φθοριοουρακίλη-λευκοβορίνη-ιρινοτεκάνη) ή μπεβασιζουμάμπη (με την τελευταία έχουν αναφερθεί μείωση της επιβίωσης ή και θάνατοι).

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν οι δερματολογικές αντιδράσεις είναι σοβαρές συνιστάται η μείωση ή η διακοπή της θεραπείας καθώς και η αντιμετώπιση τυχόν λοιμωδών επιπλοκών, ενίοτε σοβαρών (σηψαιμία). Επίσης διακοπή της θεραπείας εάν εμφανισθούν διηθήσεις του πνεύμονα. Παρακολούθηση της στάθμης των ηλεκτρολυτών. Δεν έχει μελετηθεί σε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία: 6mg/kg εφάπαξ κάθε 2 εβδομάδες ενδοφλεβίως μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα επί 90 λεπτά. Δεν χορηγείται σε άτομα <18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

VECTIBIX/Amgen Holland: c/s.sol.in 100mg/5ml-vial x 1, 400mg/20ml-vial x 1

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Πανιτουμουμάμπη

Η πανιτουμουμάμπη (panitumumab) είναι ένα ανασυνδυασμένο, πλήρως ανθρώπινο IgG2 μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με υψηλή συγγένεια και εκλεκτικότητα με τον ανθρώπινο υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Η πανιτουμουμάμπη συνδέεται στη θέση σύνδεσης του συνδέτη του EGFR και αναστέλλει την αυτοφωσφορυλίωση του υποδοχέα που επάγεται από όλους τους γνωστούς συνδέτες του EGFR. Η σύνδεση της πανιτουμουμάμπης στον EGFR έχει σαν αποτέλεσμα την εσωτερίκευση του υποδοχέα, την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, την επαγωγή της απόπτωσης, και τη μείωση της παραγωγής της ιντερλευκίνης 8 και του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
VECTIBIX Πανιτουμουμάμπη Amgen Europe B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.