Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.06.10 Μπεβασιζουμάμπη (Bevacizumab)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.10 Μπεβασιζουμάμπη (Bevacizumab)Μονοκλωνικό αντίσωμα παραγόμενο με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA από ωοθήκες κινέζικου κρικητού (Hamster), το οποίο είναι αναστολέας του αυξητικού παράγοντα του αγγειακού ενδοθηλίου.

Ενδείξεις: Θεραπεία πρώτης γραμμής σε μεταστατικό καρκίνωμα παχέος εντέρου ή ορθού σε συνδυασμό είτε με φθοριουρακίλη και φυλλινικό οξύ, είτε των ίδιων φαρμάκων μαζί με ιρινοτεκάνη.

Αντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, μεταστάσεις στο ΚΝΣ που δεν έχουν αντιμετωπισθεί θεραπευτικώς.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κίνδυνος εμφάνισης γαστρεντερικής διάτρησης, επιπλοκές στην επούλωση τραύματος, αιμορραγίες δέρματος και βλεννογόνων, υπέρταση, σύνδρομο αναστρέψιμης οπίσθιας λευκοεγκεφαλοπάθειας (ΣΑΟΛ), αρτηριακές θρομβώσεις, πρωτεϊνουρία.

Προσοχή στη χορήγηση: Η θεραπεία να ξεκινά 28 ημέρες μετά από μείζονα χειρουργική επέμβαση ή την επούλωση του χειρουργικού τραύματος. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ενδοκοιλιακής φλεγμονής ή νευρολογικών εκδηλώσεων του συνδρόμου ΣΑΟΛ. Επίσης παρακολούθηση καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας. Διακοπή της θεραπείας σε εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων, μεγάλης υπέρτασης ή νεφρωσικού συνδρόμου. Σε ηλικιωμένα άτομα (αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης).

Δοσολογία: 5mg/kg κάθε 14 ημέρες ενδοφλεβίως. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

AVASTIN/Roche U.K.: c/s sol.in 100mg/4ml-vial x 1, 400mg/16ml-vial x 1

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μπεβασιζουμάμπη

Η μπεβασιζουμάμπη (bevacizumab) συνδέεται με τον αυξητικό παράγοντα του αγγειακού ενδοθηλίου VEGF (vascular endothelial growth factor) και ως εκ τούτου αναστέλλει τη σύνδεση του VEGF με τους υποδοχείς του: Fit 1 (VEGFR 1) και KDR (VEGFR 2), στην επιφάνεια των ενδοθηλιακών κυπάρων. Η εξουδετέρωση της βιολογικής δραστηριότητας του VEGF μειώνει την αγγειοποίηση των όγκων και ως εκ τούτου αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.