Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.06.03 Αρσενικού τριοξείδιο (Arsenic Trioxide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.03 Αρσενικού τριοξείδιο (Arsenic Trioxide)Το τριοξείδιο του αρσενικού χρησιμοποιείται τελευταίως σε περιπτώσεις Οξείας προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας. Ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι απολύτως γνωστός, φαίνεται πάντως ότι επιδρά βλαπτικά στο DNA των λευχαιμικών κυττάρων.

Ενδείξεις: Οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία σε άτομα τα οποία υποτροπίασαν ή δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με ρετινοειδή και χημειοθεραπεία.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι πιο συχνές: υπεργλυκαιμία, υποκαλιαιμία, ουδετεροπενία, λευκοκυττάρωση, «σύνδρομο ενεργοποίησης των λευκοκυττάρων» με πυρετό, δύσπνοια και πνευμονικά διηθήματα (ενίοτε με θανατηφόρο έκβαση), θρομβοπενία, δύσπνοια, θωρακικά και οστικά άλγη, αρθραλγίες, πυρεξία, κόπωση, παράταση του QT με κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών, περιφερική νευροπάθεια, σπανιότερα πεπτικές διαταραχές, εξανθήματα, οίδημα, αύξηση του σωματικού βάρους, ζάλη, σύγχυση, θαμπή όραση, υπόταση, νεφρική ανεπάρκεια.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες αλληλεπιδράσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα που παρατείνουν το διάστημα QT ή που προκαλούν υποκαλιαιμία και υπομαγνησιαιμία. Το σύνδρομο ενεργοποίησης των λευκοκυττάρων απαιτεί επείγοντα μέτρα (υψηλές δόσεις κορτικοειδών). Παρακολούθηση της στάθμης των ηλεκτρολυτών (κυρίως του καλίου), της γλυκόζης και της λειτουργίας ήπατος και νεφρών. Ιδιαίτερη προσοχή στους νεφροπαθείς, διότι το φάρμακο αποβάλλεται από τους νεφρούς.

Δοσολογία: Ενδοφλεβίως 0.15mg/kg ημερησίως έως ότου απομακρυνθούν τα λευχαιμικά κύτταρα από τον μυελό των οστών. Θεραπεία σταθεροποίησης μετά 3-4 εβδομάδες 0.15mg/kg ημερησίως για 25 δόσεις, επί 5 ημέρες κάθε εβδομάδα. Δεν έχει μελετηθεί η ασφάλεια σε παιδιά <5 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TRISENOX/Cephalon U.K: c/s.sol.in 10mg/10ml-amp x 10 (1mg/ml)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τριοξείδιο του αρσενικού

Το τριοξείδιο του αρσενικού (arsenic trioxide) προκαλεί μορφολογικές μεταβολές στο DNA των ΝΒ4 κυττάρων της προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας και τα οδηγεί σε απόπτωση. Επίσης το τριοξείδιο του αρσενικού προκαλεί καταστροφή ή μετουσίωση της πρωτεΐνης PML / RAR-άλφα.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.