Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.06.01 Αλιτρετινοΐνη (Alitretinoin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.01 Αλιτρετινοΐνη (Alitretinoin)Όπως και η τρετινοΐνη, δρα μέσω των υποδοχέων των ρετινοειδών οι οποίοι λειτουργούν ως παράγοντες μεταγραφής στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο τρόπος με τον οποίο δρα στις δερματικές βλάβες του σαρκώματος Kaposi είναι άγνωστος. Προϋποθέσεις για τη χορήγησή της είναι να μην συνυπάρχουν έλκη ή λεμφαδενοπάθεια, οι βλάβες να μην ανταποκρίνονται στη συστηματική αντιρετροϊκή αγωγή ή εάν η τελευταία ή η ακτινοθεραπεία αντενδείκνυνται.

Ενδείξεις: Τοπική θεραπεία των δερματικών βλαβών σαρκώματος Kaposi που σχετίζεται με το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας.

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στα ρετινοειδή, κύηση και γαλουχία, γειτνίαση με βλάβες του δέρματος άλλης αιτιολογίας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κυρίως τοπικές στο σημείο της εφαρμογής: ερύθημα, οίδημα, κνησμός, σχηματισμός εφελκίδων, ελκών, φυσαλλίδων, ξηροδερμία, αποφολίδωση, αποχρωματισμός ή υπερμελάγχρωση, αιμορραγίες. Από τις συστηματικές: Λεμφαδενοπάθεια, παραισθησίες, φλεβίτιδα, άλγη, ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Αλληλεπιδράσεις: Πιθανή αλληλεπίδραση με φάρμακα που επάγουν ένζυμα του κυτοχρώματος P450 (ριφαμπικίνη, φαινυτοΐνη κ.ά.), οπότε υπάρχει κίνδυνος μείωσης της δραστικότητάς της.

Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η χρήση άλλων τοπικών φαρμάκων και κυρίως προϊόντων που περιέχουν άλας τολουαμίδης που χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό (αύξηση τοξικότητας).

Να αποφεύγεται η έκθεση των θεραπευόμενων περιοχών στον ήλιο λόγω φωτοευαισθησίας. Να χρησιμοποιείται ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε γυναίκες και άτομα < 18 ετών.

Δοσολογία: Εφαρμογή δύο φορές την ημέρα στα σημεία των βλαβών αρχικά για περίοδο 12 εβδομάδων. Αύξηση της συχνότητας χορήγησης εάν απαιτηθεί σε 3-4 φορές ημερησίως. Διακοπή της θεραπείας εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PANRETIN/Ligand U.K.: gel 0.1% tub x 60g

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλιτρετινοΐνη

Η αλιτρετινοΐνη (alitretinoin) (9-cis-ρετινοϊκό οξύ), μια φυσικώς παραγόμενη ενδογενής ορμόνη που σχετίζεται με τη βιταμίνη A, συνδέεται με όλους τους γνωστούς υποτύπους ενδοκυτταρικών υποδοχέων των ρετινοειδών (RARα, RARβ, RARγ, RXRα, RXRβ, RXRγ) και τους ενεργοποιεί. Η αποτελεσματικότητα της γέλης αλιτρετινοΐνης στη θεραπεία βλαβών από KS είναι δυνατό να σχετίζεται με την αποδεδειγμένη ικανότητα της αλιτρετινοΐνης να αναστέλλει την in vitro ανάπτυξη των κυττάρων του KS.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CEHADO Αλιτρετινοΐνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.