Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.04.03.01 Μεθυλαμινολεβουλινάτη (Methyl Aminolevulinate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.04 Φωτοδυναμικοί παράγοντες

08.06.04.03 Φωτοδυναμική θεραπεία κατά των βλαπτικών επιδράσεων των υπεριωδών ακτίνων

08.06.04.03.01 Μεθυλαμινολεβουλινάτη (Methyl Aminolevulinate)Ενδείξεις: Ελαφρά ή μη υπερκερατωσική και μη κεχρωσμένη ακτινική κεράτωση του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής όταν οι άλλες αγωγές είναι ακατάλληλες ή ανεπαρκείς. Επιφανειακό και/ή οζώδες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα όταν οι άλλες θεραπείες κρίνονται ακατάλληλες. Καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου (νόσος του Bowen) όταν η χειρουργική εξαίρεση θεωρείται λιγότερο κατάλληλη.

Αντενδείξεις: Ινοπλαστικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πορφυρία, κύηση, υπερευαισθησία στο αραχιδέλαιο.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Αίσθηση πόνου και καύσου του δέρματος, εφελκίδες, ερύθημα, έλκη, οίδημα, κνησμός και φλεγμονή του δέρματος, κεφαλαλγία, παραισθησίες, έκκριση στη θέση εφαρμογής, αλλεργικές αντιδράσεις.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες μελέτες.

Προσοχή στη χορήγηση: Να χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Να μη χρησιμοποιείται σε έντονη υπερκεράτωση. Τυχόν θεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες να διακόπτεται πριν από την έναρξη της αγωγής. Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο επί 2 ημέρες μετά την αγωγή.

Δοσολογία: Η κρέμα τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης και του περιβάλλοντος υγιούς δέρματος σε πάχος 1mm χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Ακολουθεί επίδεση για 3 ώρες. Μετά ταύτα αποσύρεται και ακολουθεί έκθεση της βλάβης σε ερυθρό φως φάσματος 570-670nm και σε συνολική δόση 75 J/cm2. Δεν υπάρχει εμπειρία για ασθενείς < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Methylaminolevulinate Hydrochloride:

METVIX/Galderma: cr.ext.us 160mg/g tub x 2g

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μεθυλαμινολεβουλινάτη

Το αμινολεβουλινικό μεθύλιο (methyl aminolevulinate) είναι ένα προφάρμακο που μεταβολίζεται σε πρωτοπορφυρίνη σε συνδυασμό με την επίδραση φωτοδυναμικής θεραπείας. Οι παραγόμενες πορφυρίνες είναι φωτοενεργές, φθορίζουσες ενώσεις και μετά την ενεργοποίησή τους από το φως παρουσία οξυγόνου, σχηματίζεται στοιχειακό οξυγόνο το οποίο προκαλεί βλάβη στα κυτταρικά διαμερίσματα, ιδιαίτερα τα μιτοχόνδρια. Η φωτοενεργοποίηση των συσσωρευμένων πορφυρινών προκαλεί μια φωτοχημική αντίδραση και ως εκ τούτου φωτοτοξικότητα στα κύτταρα – στόχο που εκτίθενται στο φως.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
METVIX Μεθυλαμινολεβουλινάτη Galderma Hellas S.A.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.