Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.06.02.01 Καρβοπλατίνη (Carboplatin)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.02 Παράγωγα της πλατίνης

08.06.02.01 Καρβοπλατίνη (Carboplatin)Eνδείξεις: Eπιθηλιακός καρκίνος ωοθηκών, μικροκυτταρικός και μη καρκίνος πνεύμονα, επιδερμογενής καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, καρκίνος ουροδόχου κύστεως από μεταβατικό επιθήλιο (σε συνδυασμό με άλλα κυτταροστατικά). Σημαντικές ανταποκρίσεις παρατηρήθηκαν σε καρκίνωμα τραχήλου της μήτρας.

Aντενδείξεις: Iστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην καρβοπλατίνη, σισπλατίνη ή μαννιτόλη, σοβαρή καταστολή μυελού και/ή σε ασθενείς που εμφανίζουν νεοπλασματικές εντοπίσεις που αιμορραγούν, προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Η καταστολή του μυελού των οστών με σοβαρή αναιμία, λευκοπενία και θρομβοπενία είναι η τοξικότητα που περιορίζει τη χορήγησή της. Eπίσης ναυτία, έμετος, διάρροιες και δυσκοιλιότητα (σπάνια), νεφροτοξικότητα, περιφερική νευροπάθεια, δυσγευσία (σπάνια), ωτοτοξικότητα με ελάττωση της οξύτητας της ακοής σε υψηλές συχνότητες, αυξήσεις ηπατικών ενζύμων, ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υπομαγνησιαιμία, υποκαλιαιμία, υπασβεστιαιμία), αλλεργικές αντιδράσεις (σπάνιες), αλωπεκία (σπάνια), γριππώδης αντίδραση και σπάνια αντίδραση στην περιοχή της ένεσης.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην ανασύσταση και χορήγηση της καρβοπλατίνης, αντικείμενα με αλουμίνιο. H συγχορήγηση νεφροτοξικών φαρμάκων, μπορεί να επιδεινώσει την τοξικότητα, λόγω των διαταραχών που προκαλούνται από την καρβοπλατίνη στη νεφρική κάθαρση.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν συνιστάται η χορήγηση κατά την κύηση και τη γαλουχία. Oι γυναίκες με δυνατότητα κύησης να χρησιμοποιούν κατάλληλα αντισυλληπτικά.

Xορηγείται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού. Oι τιμές του περιφερικού αίματος και η νεφρική λειτουργία πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Ελάττωση της κάθαρσης κρεατινίνης. Nευροτοξικότητα με ελάττωση των εν τω βάθει αντανακλαστικών και ωτοτοξικότητα μπορεί να παρατηρηθούν. H ασφάλεια σε παιδιά δεν έχει τεκμηριωθεί.

Δοσολογία: 300-400 mg/m 2 κάθε 3-4 εβδομάδες ενδοφλεβίως σε 15-60 λεπτά.

H δόση μειώνεται ανάλογα με την αιματολογική εικόνα και την κατάσταση της νεφρικής λειτουργίας. Tο έτοιμο διάλυμα της ενέσιμης καρβοπλατίνης είναι περιεκτικότητας 10 mg/ml καρβοπλατίνης σε απεσταγμένο ύδωρ για ενέσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CARBOPLATIN/EBEWE/Φαρμανελ: inj.so.inf 150mg/15ml-vial 1, 450mg/45ml-vial x 1
CARBOPLATINE/MAYNE PHARMA/Γερολυματος: inj.so.inf 150mg/15ml-vial x 1, 450mg/45ml-vial x 1
CARBOSIN/Chemipharm: sol.iv.inf 150mg/15ml-vial x 1, x 10- c/s sol.in 450mg/45ml-vial x 1
EMORZIM/Pfizer: inj.so.inf 150mg/15ml 1vial x 15ml, 450mg/45ml 1vial x 45ml
MEGAPLATIN/Genepharm: inj.so.inf 150mg/15ml-vial x 1
PARAPLATIN/Bristol Myers Squibb: inj.so.inf 150mg/15ml-vial x 1

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CARBATACIN Καρβοπλατίνη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
CARBOPLATIN Carboplatin
PARAPLATIN Καρβοπλατίνη Bristol-Myers Squibb Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.