Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 07.06.02.07 Φεσοτεροδίνη (Fesoterodine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.06 Φάρμακα διαταραχών του ουροποιογεννητικού συστήματος

07.06.02 Φάρμακα για την ακράτεια των ούρων (αντιμουσκαρινικά)

07.06.02.07 Φεσοτεροδίνη (Fesoterodine)Ενδείξεις - Αντενδείξεις: Bλ. 07.06.02.06 . Επιπλέον αντένδειξη η σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Bλ. 07.06.02.06 . Επίσης ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, φαρυγγολαρυγγικό άλγος, βήχας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εξάνθημα, ουρολοιμώξεις, αύξηση τρανσαμινασών και γGT.

Αλληλεπιδράσεις: Οι αναστολείς του ενζύμου CYP3A4 (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη κλπ) προκαλούν αύξηση της στάθμης του φαρμάκου, ενώ οι επαγωγείς (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ) την ελαττώνουν.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε σημαντική απόφραξη της εκροής των ούρων, σε αποφρακτικές βλάβες της πεπτικής οδού, σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά, σε αυτόνομη νευροπάθεια, σε ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία, σε ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν το διάστημα QT. Δεν συνιστάται σε κύηση και γαλουχία. Δεν συνιστάται η οδήγηση και ο χειρισμός επικίνδυνων μηχανημάτων (λόγω πιθανής ζάλης και υπνηλίας).

Δοσολογία: Σε ενηλίκους > 18 ετών 4mg ημερησίως με πιθανή αύξηση έως 8mg ημερησίως. Η αύξηση αυτή δεν ισχύει σε περιπτώσεις μέτριας νεφρικής ή ηπατικής δυσλειτουργίας ή σε άτομα που λαμβάνουν ταυτόχρονα ισχυρούς αναστολείς του ενζύμου CYP3A4 (βλ. Προσοχή στη χορήγηση).

Φαρμακευτικά προϊόντα

Fesoterodine Fumarate:

TOVIAZ/Pfizer England: pr.tab 4mg x 28, 8mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Φεσοτεροδίνη

Η φεσοτεροδίνη (fesoterodine)είναι ένας συναγωνιστικός, ειδικός ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.