Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 07.04 Χαλαρωτικά του μυομητρίου

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.04 Χαλαρωτικά του μυομητρίουΩς χαλαρωτικά του μυομητρίου αναφέρονται κυρίως η ισοξουπρίνη που δρα απευθείας στις λείες μυϊκές ίνες των αγγείων, η ριτοδρίνη και η φαινοτερόλη που είναι διεγέρτες των β2-αδρενεργικών υποδοχέων και διάφορα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, όπως η ινδομεθακίνη, κ.ά.

Οι ουσίες ισοξουπρίνη και ριτοδρίνη χρησιμοποιούνται κυρίως για την αναστολή πρόωρου τοκετού, αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον στη χώρα μας.

Tα αναστέλλοντα τη σύνθεση των προσταγλανδινών ενοχοποιούνται στην πρόκληση πρόωρης σύγκλεισης του αρτηριακού πόρου (βοταλείου) και η χρήση τους περιορίζεται στην αντιμετώπιση των πόνων της δυσμηνόρροιας.

Η ατοσιβάνη είναι συνθετικό πεπτίδιο, ανταγωνιστής της ωκυτoκίνης στους κυτταρικούς υποδοχείς, προκαλεί χάλαση του μυομητρίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την αναστολή πρόωρου τοκετού σε ηλικία κύησης μεταξύ 24 και 33 εβδομάδων.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

07.04.01 Ατοσιβάνη (Atosiban)

07.04.02 Ριτοδρίνη (Ritodrine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ριτοδρίνη

Η ριτοδρίνη (ritodrine) αναστέλλει την πρόωρη έναρξη του τοκετού προκαλώντας μυϊκή χάλαση της μήτρας, λόγω της συμπαθητικομιμητικής της δράσης (διεγείρει τους β2-αδρενεργικούς υποδοχείς). Παρεμποδίζει τις συσπάσεις της μήτρας μειώνοντας τη συχνότητα και την έντασή τους. Η αποτελεσματική αγωγή επί πρόωρου τοκετού επιτυγχάνει επιμήκυνση του χρόνου κύησης και είναι γνωστό πως τα περιστατικά περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας επί φυσιολογικού τοκετού είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
EMSELEX Δαριφενασίνη Merus Labs Sàrl
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.