Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 07.03.03 Μιφεπριστόνη

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.03 Διεγερτικά του μυομητρίου

07.03.03 Μιφεπριστόνη



Η μιφεπριστόνη είναι συνθετικό στεροειδές ανταγωνιστικό της προγεστερόνης, που ευαισθητοποιεί το μυομήτριο στην έναρξη των συστολών τις οποίες προκαλεί η προσταγλανδίνη. Κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης η προθεραπεία με μιφεπριστόνη επιτρέπει τη χάλαση και το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ιατρικής διακοπής της κύησης.

Ενδείξεις: Ιατρική διακοπή αναπτυσσόμενης ενδομήτριας κύησης μέχρι 7 εβδομάδων σε συνδυασμό με χορήγηση αναλόγου της προσταγλανδίνης ή και κύησης πέραν του 3μήνου εάν απαιτείται για ιατρικούς λόγους. Μαλάκυνση και διάταση του τραχήλου της μήτρας πριν από χειρουργική διακοπή της κύησης κατά το πρώτο 3μηνο. Πρόκληση τεχνητού τοκετού σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου όταν δεν μπορεί να χορηγηθεί προσταγλανδίνη ή ωκυτοκίνη.

Αντενδείξεις: Βαριές, μη ελεγχόμενες περιπτώσεις βρογχικού άσθματος, χρόνια ανεπάρκεια επινεφριδίων, κληρονομική πορφυρία, ύποπτη εξωμήτρια και μη επιβεβαιωμένη κύηση. Νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Μητρορραγία, ναυτία, έμετοι, πεπτικές κράμπες, σπανιότερα υπόταση, δερματικά εξανθήματα, συσπάσεις μήτρας, ρήξη της μήτρας και αποβολή του εμβρύου.

Αλληλεπιδράσεις: Να αποφεύγεται η συγχορήγηση ΜΣΑΦ και ασπιρίνης. Αναστέλλει τη δράση των κορτικοστεροειδών, ακόμα και των εισπνεομένων, για 3-4 ημέρες.

Προσοχή στη χορήγηση: Να συνταγογραφείται μόνον σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της χώρας. Κατά τα λοιπά, σε σοβαρό βρογχικό άσθμα ρύθμιση της δόσης τυχόν εισπνεόμενου κορτικοειδούς. Σε επινεφριδιακή ανεπάρκεια χορηγείται δεξαμεθαζόνη, που ανταγωνίζεται τη δράση του φαρμάκου. Σε περιπτώσεις αιμορραγικής διάθεσης ή αντιπηκτικής αγωγής, σε καπνίστριες (αυξημένος κίνδυνος καρδιακών συμβαμάτων). Προφύλαξη σε περιπτώσεις τεχνητών βαλβίδων καρδιάς.

Δοσολογία: Στη διακοπή αναπτυσσόμενης κύησης 600mg, η οποία ακολουθείται μετά 36-48 ώρες από ένα ανάλογο της προσταγλανδίνης. Ίδια δοσολογία και για κύηση πέραν του 3μήνου, όπου η χορήγηση της προσταγλανδίνης επαναλαμβάνεται όσο συχνά ενδείκνυται. Για τη μαλάκυνση και διάταση του τραχήλου της μήτρας 200mg 36-48 ώρες πριν τη χειρουργική διακοπή της κύησης. Σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου 600mg ημερησίως επί 2 συνεχείς ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

MIFEGYNE/Exelgyn France: tab 200mg x 3

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.