Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 06.05.01.02.01 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.05 Γεννητικές ορμόνες

06.05.01 Γεννητικές ορμόνες άρρενος

06.05.01.02 Aντιανδρογόνα

06.05.01.02.01 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)Eνδείξεις: Bλ. εισαγωγή. Για καρκίνο του προστάτη βλ. κεφ. 08.07.04 .

Aντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, ηπατικές παθήσεις, ίκτερος ή παρατεταμένος κνησμός κατά τη διάρκεια προηγούμενης κύησης, ιστορικό έρπητα κύησης, σύνδρομο Dubin-Johnson, σύνδρομο Rotor, προηγηθέντες ή υφιστάμενοι ηπατικοί όγκοι, φθοροποιές νόσοι, βαριές χρόνιες καταθλίψεις, προηγηθείσες ή υφιστάμενες θρομβοεμβολικές καταστάσεις, βαρύς διαβήτης με αγγειακές επιπλοκές, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γυναικομαστία, γαλακτόρροια, κακοήθη οζίδια μαστού, μείωση εγρήγορσης και ικανότητας αντίδρασης, μελαγχολία, αύξηση σωματικού βάρους, καταστολή λειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων, υπόχρωμη αναιμία. Σε ασθενείς που έλαβαν 200-300 mg του φαρμάκου αναφέρθηκαν περιπτώσεις οξείας ηπατοτοξικότητας ενίοτε θανατηφόρας.

Aλληλεπιδράσεις: Xρόνια λήψη οινοπνεύματος μειώνει τη δραστικότητα του φαρμάκου. Η ανάγκη σε από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη μπορεί να αλλάξει.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε χρόνια ηπατική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη. Συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για ενδεχόμενη καταστολή του φλοιού των επινεφριδίων, περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Δοσολογία: Για τις ενδείξεις στους άνδρες συνήθως 50 mg από το στόμα δύο φορές την ημέρα ή ενδομυϊκώς 300mg ανά 10 – 14 ημέρες. Για τις ενδείξεις στις γυναίκες (λαμβάνεται μαζί με το σκεύασμα Gynofen 35) καθημερινά 10 mg από την 1η έως την 15η ημέρα του κύκλου για 21 ημέρες, Ακολουθεί διάλειμμα λήψης 7 ημερών και στη συνέχεια η λήψη συνεχίζεται από την επόμενη ημερολογιακή συσκευασία και των δύο σκευασμάτων ανεξάρτητα από το αν η αιμορραγία έχει σταματήσει. Εάν δεν εμφανιστεί αιμορραγία, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί και να αποκλειστεί η κύηση πριν συνεχιστεί η λήψη τους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ANDROCUR/Schering: tab 10mg x 15, 50mg x 50 – oily.inj 300mg/3ml-amp x 3

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κυπροτερόνη

H κυπροτερόνη (Cyproterone), που είναι ανταγωνιστής των ανδρογόνων, έχει επίσης σημαντική προγεστερονική δράση με την οποία αναστέλλεται η αυξημένη έκκριση των γοναδοτροπινών LH και FSH. H κυπροτερόνη αναστέλλει την φυσιολογική σπερματογένεση και προκαλεί στείρωση, που όμως αποκαθίσταται με τη διακοπή της θεραπείας.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.