Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 06.02 Αντι-υπογλυκαιμικά φάρμακα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.02 Αντι-υπογλυκαιμικά φάρμακαΣε ελαφρές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας συνιστάται η λήψη ζάχαρης ή ζαχαρούχου χυμού. Mετά την υποχώρηση των αρχικών συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει στερεή τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Σε περιπτώσεις σημείων υπογλυκαιμικού κώματος πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλεβίως διάλυμα δεξτρόζης σε οποιαδήποτε πυκνότητα είναι διαθέσιμο.

Tα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντιυπογλυκαιμικά είναι η γλυκαγόνη και η διαζοξείδη (ή διαζοξείδιο), που δεν κυκλοφορεί πλέον.

H γλυκαγόνη είναι πολυπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από τα α-κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος. H κύρια δράση της συνίσταται στη διάσπαση του γλυκογόνου του ήπατος και αύξηση του σακχάρου του αίματος. H γλυκαγόνη χορηγείται παρεντερικώς (ενδοφλεβίως, ενδομυϊκώς ή και υποδορίως) σε περιπτώσεις οξείας υπογλυκαιμίας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη γλυκόζη. H τελευταία, πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό - μετά τη χορήγηση της γλυκαγόνης - ενδοφλεβίως ή από το στόμα. H γλυκαγόνη πρέπει να είναι διαθέσιμη από όλους τους ιατρούς που παρακολουθούν διαβητικούς ασθενείς και να διατίθεται σε πρώτη ζήτηση σε κλινικές που νοσηλεύονται διαβητικοί σε τρόπο που να μπορεί να χορηγηθεί σε έκτακτες ανάγκες και από νοσηλεύτρια.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

06.02.01 Γλυκαγόνη (Glucagon)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Διαζοξείδη

Η διαζοξείδη (diazoxide) είναι ένας ενεργοποιητής των διαύλων καλίου, ο οποίος προκαλεί τοπική χαλάρωση των λείων μυών με την αύξηση της διαπερατότητας της μεμβράνης σε ιόντα καλίου. Επίσης, η διαζοξείδη αναστέλλει την ενεργητική επαναρρόφηση χλωριούχων στις αρχές του άπω εσπειραμένου σωληναρίου μέσω του συμμεταφορέα του Na-Cl, με αποτέλεσμα την αύξηση της απέκκρισης του νατρίου, χλωριούχων, και ύδατος. Τέλος, η διαζοξείδη αναστέλλει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, πιθανώς ανοίγοντας τους διαύλους του καλίου στη μεμβράνη των βήτα κυττάρων του παγκρέατος.

Γλουκαγόνο

H γλυκαγόνη (glucagon) είναι πολυπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από τα α-κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος. H κύρια δράση της συνίσταται στη διάσπαση του γλυκογόνου του ήπατος και αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DIA-BAN Γλιμεπιρίδη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.