Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 06.01.02.03.06 Ρεπαγλινίδη (Repaglinide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.01 Φάρμακα θεραπείας του διαβήτη

06.01.02 Αντιδιαβητικά από το στόμα

06.01.02.03 Άλλα αντιδιαβητικά

06.01.02.03.06 Ρεπαγλινίδη (Repaglinide)Ενδείξεις: Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με μετφορμίνη, όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικός έλεγχος της γλυκαιμίας με τα συνήθη υγιεινοδιαιτητικά μέτρα ή μόνη την μετφορμίνη.

Αντενδείξεις: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, διαβητική κετοοξέωση, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία, παιδιά < 12 ετών, ηλικιωμένοι > 75 ετών, συγχορήγηση γεµφιβροζίλης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετοι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, υπογλυκαιμία, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις: Οι αναστολείς της ΜΑΟ και του ΜΕΑ, τα ΜΣΑΦ, το οινόπνευμα, τα αναβολικά, η χολεστυραμίνη και η οκτρεοτίδη επιτείνουν το υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα. Αντίθετα τα αντισυλληπτικά, οι θειαζίδες, τα κορτικοειδή, η δαναζόλη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και τα συμπαθητικομιμητικά το ελαττώνουν. Οι β-αποκλειστές μπορεί να συγκαλύψουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Η ριφαμπικίνη μειώνει τη στάθμη της στο αίμα.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε περίπτωση παρεμπίπτουσας σοβαρής πάθησης (έμφραγμα του μυοκαρδίου, λοίμωξη, τραύμα, κώμα, χειρουργική επέμβαση κλπ.) μπορεί να απαιτηθεί διακοπή της χορήγησής της και αντικατάσταση με ινσουλίνη. Πιθανή μείωση της δραστικότητας με την πάροδο του χρόνου. Σε νεφρική ανεπάρκεια, σε εξασθενημένους ή κακώς διατρεφόμενους ασθενείς πιθανή αύξηση της υπογλυκαιμικής δράσης.

Δοσολογία: Δόση έναρξης 0.5 mg εντός 30 λεπτών προ του γεύματος (1mg εάν το φάρμακο αντικαθιστά άλλο αντιδιαβητικό). Προσαρμογή της δοσολογίας κάθε 1-2 εβδομάδες με μέγιστη εφάπαξ δόση 4 mg και ημερήσια 16 mg. Εάν συγχορηγείται με μετφορμίνη η δόση της τελευταίας πρέπει να διατηρείται αμετάβλητη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

NOVONORM/Norvo Nordisk Denmark: tab 0.5 mg x 120, 1 mg x 120, 2 mg x 120

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NOVONORM Ρεπαγλινίδη Novo Nordisk A/S
REGLINEP Ρεπαγλινίδη Specifar A.B.E.E.
REPAGLINIDE Ρεπαγλινίδη Actavis Group Ptc ehf
THEROFLAN Ρεπαγλινίδη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.