Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 06.01.02.03.01 Ακαρβόζη (Acarbose)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.01 Φάρμακα θεραπείας του διαβήτη

06.01.02 Αντιδιαβητικά από το στόμα

06.01.02.03 Άλλα αντιδιαβητικά

06.01.02.03.01 Ακαρβόζη (Acarbose)Eνδείξεις: Συμπληρωματική θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη ανεπαρκώς ρυθμιζόμενου με τη δίαιτα, τα από του στόματος αντιδιαβητικά ή την ινσουλίνη.

Aντενδείξεις: Σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Σε μερική ή ύποπτη εντερική απόφραξη και γενικώς σε καταστάσεις που ενδέχεται να επιδεινωθούν από τον σχηματισμό αερίων στο έντερο (λ.χ. κήλες). Σε ηπατική και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Mετεωρισμός, κοιλιακά άλγη, τάση για διάρροια ή διάρροια. Σπάνια κλινικά σημαντικές παθολογικές τιμές ηπατικής λειτουργίας, ηπατίτιδα/ίκτερος.

Αλληλεπιδράσεις: Tα αντιόξινα, η χολεστυραμίνη και τα πεπτικά ένζυμα μειώνουν τη δράση της. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία όπως θειαζίδες και άλλα διουρητικά, κορτικοστεροειδή, φαινοθειαζίνες, φάρμακα θυρεοειδούς, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινυτοΐνη, νικοτινικό οξύ, συμπαθομιμητικά, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και ισονιαζίδη. Συγχορήγηση νεομυκίνης μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση της υπογλυκαιμικής δράσης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε νεφρική ανεπάρκεια. Σε ταυτόχρονη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων πιθανώς θα απαιτηθεί μείωση της δοσολογίας τους. Σε περίπτωση οξείας υπογλυκαιμίας να δοθεί γλυκόζη και όχι κοινή ζάχαρη που θα διασπασθεί αργά λόγω του φαρμάκου. Nα μη χορηγείται σε κύηση (ιδιαίτερα τους 3 πρώτους μήνες) και γαλουχία.

Δοσολογία: 50 mg ημερησίως αρχικώς και αύξηση σε 50 mg 3 φορές την ημέρα. Nέα αύξηση της δόσης μπορεί να γίνει, εάν απαιτείται, μετά 6-8 εβδομάδες σε 100 mg 3 φορές την ημέρα, με μέγιστη δόση 200 mg 3 φορές την ημέρα. Xορηγείται στην αρχή των γευμάτων. Δεν συνιστάται σε ασθενείς < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

GLUCOBAY/Bayer: tab 50mg x 30, 100mg x 30

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ακαρβόζη

Η ακαρβόζη (acarbose) είναι μια ουσία, που ανήκει στην ομάδα των αναστολέων της α-γλυκοσιδάσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Οι αναστολείς της α-γλυκοσιδάσης επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων της τροφής και μειώνουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, που εμφανίζεται μετά από κάθε γεύμα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GLUCOBAY Ακαρβόζη Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.