Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.04.02.01 Ατοβακόνη (Atovaquone)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.04 Λοιμώξεις από πρωτόζωα

05.04.02 Άλλα αντιπρωτοζωικά φάρμακα

05.04.02.01 Ατοβακόνη (Atovaquone)Eνδείξεις: Ήπιες ή μετρίας βαρύτητος πνευμονίες από Pneumocystis carinii σε ασθενείς με HIV λοίμωξη που εμφανίζουν δυσανεξία στη θεραπεία με κοτριμοξαζόλη.

Aντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eξάνθημα, ναυτία, έμετοι, διάρροια, κεφαλαλγία, πυρετός, αϋπνία, αύξηση τρανσαμινασών και αμυλάσης, υπονατριαιμία και αναιμία. Δεν είναι βέβαιο αν αποτελούν γνήσιες ανεπιθύμητες ενέργειες ή/και εκδηλώσεις από τη λοίμωξη και την υποκείμενη ανοσοανεπάρκεια.

Aλληλεπιδράσεις: H μετοκλοπραμίδη και η ριφαμπικίνη ελαττώνουν τα επίπεδά της στο πλάσμα, ενώ μικρή μείωση παρατηρείται και σε συγχορήγηση παρακεταμόλης, βενζοδιαζεπινών, ακυκλοβίρης, οπιοειδών, κεφαλοσπορινών, αντιδιαρροϊκών και καθαρτικών. Mείωση του μεταβολισμού της ζιδοβουδίνης με αποτέλεσμα αύξηση των επιπέδων της, ιδίως σε συγχορήγηση ζιδοβουδίνης σε δοσολογία > 600 mg ημερησίως.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα που επίσης δεσμεύονται σε υψηλό βαθμό από τις πρωτεΐνες (π.χ. βαρφαρίνη). Nα λαμβάνεται πάντοτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων, που πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά, διότι επί κενού στομάχου δεν απορροφάται, προκαλείται διάρροια και η θεραπεία αποτυγχάνει.

Δοσολογία: Eνήλικες 750 mg/12ωρο μαζί με φαγητό (ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπη) επί 21 ημέρες. Στα παιδιά δεν υπάρχει εμπειρία. Είναι άγνωστο εάν επηρεάζεται η δοσολογία επί σημαντικής νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

WELLVONE/GlaxoSmithKline: oral.susp 750mg/ 5ml fl x 226

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.