Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.04.02 Άλλα αντιπρωτοζωικά φάρμακα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.04 Λοιμώξεις από πρωτόζωα

05.04.02 Άλλα αντιπρωτοζωικά φάρμακαΚατά της αμοιβαδώσεως χρησιμοποιούνται η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη (βλ. 05.01.16.01 μετρονιδαζόλη (Metronidazole) & 05.01.16.02 τινιδαζόλη (Tinidazole) και η διλοξανίδη (δεν κυκλοφορεί). Κατά της λαμβλιάσεως χρησιμοποιούνται η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη και η μεπακρίνη (η τελευταία δεν κυκλοφορεί).

Κατά της λεϊσμανιάσεως χρησιμοποιείται παράγωγο του αντιμονίου, το στιβογλυκονικό νάτριο (χορηγείται από τα Υγειονομικά Κέντρα), η αμφοτερικίνη Β (βλ. 05.02.01 λιποσωματική αμφοτερικίνη Β (Amphotericin B encapsulated in Liposomes) και η πενταμιδίνη (δεν κυκλοφορεί).

Η τοξοπλάσμωση, προκαλούμενη από το Toxoplasma gondii, είναι νόσος η οποία αυτοϊάται. Αντίθετα, σε περιπτώσεις οφθαλμικής προσβολής ή σε ανοσοκατασταλμένα άτομα επιβάλλεται θεραπευτική αγωγή. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η πυριμεθαμίνη μόνη ή σε συνδυασμό με κλινδαμυκίνη (βλ. 05.01.08.01 κλινδαμυκίνη (Clindamycin) ή κλαριθρομυκίνη (βλ. 05.01.07.03 κλαριθρομυκίνη (Clarithromycin) ή αζιθρομυκίνη (βλ. 05.01.07.01 αζιθρομυκίνη (Azithromycin). Η σπιραμυκίνη (βλ. 05.01.07.06 σπιραμυκίνη (Spiramycin) είναι πιθανώς αποτελεσματική στην οφθαλμική τοξοπλάσμωση, καθώς και στην τοξοπλάσμωση κατά την κύηση, επειδή αντενδείκνυται η πυριμεθαμίνη και χορηγείται καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Η πνευμονία που προκαλείται από Pneumocystis carinii (νέα ονομασία Pneumocystis jiroveci) προσβάλλει τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και είναι η συνήθης αιτία της πνευμονίας σε ασθενείς με AIDS. Για αυτήν χρησιμοποιείται η κλινδαμυκίνη και ο συνδυασμός σουλφαμεθοξαζόλης- τριμεθοπρίμης (βλ. 05.01.11.01 σουλφαμεθοξαζόλη + τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim) και σε δυσανεξία στη θεραπεία με αυτόν η ατοβακόνη. Η ατοβακόνη είναι ένας εκλεκτικός και ισχυρός αναστολέας της αλύσου μεταφοράς ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων των ευκαριωτικών κυττάρων σε ένα αριθμό παρασιτικών πρωτοζώων, με αποτέλεσμα την αναστολή της σύνθεσης νουκλεϊνικών οξέων και ΑΤΡ. Εχει ισχυρή δράση εναντίον των πρωτοζώων και ειδικά κατά του παρασιτικού μύκητα που ομοιάζει με πρωτόζωο, Pneumocystis carinii.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

05.04.02.01 Ατοβακόνη (Atovaquone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ατοβακόνη

Η ατοβακουόνη (atovaquone) είναι ένας εκλεκτικός και ισχυρός αναστολέας της αλύσου μεταφοράς ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων των ευκαριωτικών κυττάρων σε ένα αριθμό παρασιτικών πρωτοζώων. Η θέση δράσεώς του φαίνεται ότι είναι το κυττοχρωματικό σύμπλεγμα bcl (σύμπλεγμα ΙΙΙ). Το πιθανό τελικό μεταβολικό αποτέλεσμα αυτής της δράσεως φαίνεται ότι είναι η αναστολή της σύνθεσης νουκλεϊνικών οξέων και ΑΤΡ.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
WELLVONE Ατοβακόνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.