Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.04.01.02 Προγουανίλη + Ατοβακόνη (Proguanil + Atovaquone)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.04 Λοιμώξεις από πρωτόζωα

05.04.01 Ανθελονοσιακά

05.04.01.02 Προγουανίλη + Ατοβακόνη (Proguanil + Atovaquone)Eνδείξεις: Προφύλαξη και θεραπεία της ελονοσίας από Plasmodium falciparum, ιδιαίτερα εάν το παθογόνο είναι ανθεκτικό στα άλλα ανθελονοσιακά. Για άλλες ενδείξεις της ατοβακόνης βλ. 05.04.02.01 .

Aντενδείξεις: Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία (εκτός εάν υπερτερούν τα αναμενόμενα οφέλη για τη μητέρα).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, στοματίτιδα, κεφαλαλγία, αϋπνία, ζάλη, βήχας, πυρετός, ανορεξία, δερματικές αντιδράσεις, τριχόπτωση, αναιμία, ουδετεροπενία, πανκυτταροπενία, υπονατριαιμία, αύξηση επιπέδων ηπατικών ενζύμων και αμυλάσης.

Aλληλεπιδράσεις: Η στάθμη του φαρμάκου ελαττώνεται σε συγχορήγηση μετοκλοπραμίδης, τετρακυκλίνης, ριφαμπικίνης, ριφαμπουτίνης, ενώ το ίδιο το φάρμακο ελαττώνει τη στάθμη της ινδιναβίρης (συγχορήγηση ριφαμπικίνης ή ριφαμπουτίνης αντενδείκνυται).

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν εμφανισθεί έμετος εντός μιάς ώρας από τη λήψη, η δόση επαναχορηγείται. Σε περίπτωση διάρροιας ή εμέτων η απορρόφηση του φαρμάκου ενδέχεται να ελαττωθεί. Δεν έχει αξιολογηθεί η χορήγησή του στην αντιμετώπιση της εγκεφαλικής ελονοσίας ή άλλων σοβαρών επιπλοκών της ελονοσίας (υπερπαρασιταιμία, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια). Σε περίπτωση αναζωπύρωσης μετά τη θεραπεία να εξετάζεται η περίπτωση χορήγησης άλλου ανθελονοσιακού. Δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα σε παιδιά βάρους < 11kg για προφύλαξη από την ελονοσία.

Δοσολογία

Εξαρτάται από τη μορφή του προϊόντος (για ενήλικες-για παιδιά).

Ενήλικες: Ως δισκία (100+250)mg, για προφύλαξη 1 δισκίο μία φορά την ημέρα. Η χορήγηση αρχίζει 1-2 ημέρες πριν από την άφιξη στην ενδημική περιοχή, συνεχίζεται κατά τη διαμονή που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 28 ημέρες και συνεχίζεται επί 7 ημέρες μετά την αναχώρηση από αυτήν. Δεν ενδείκνυνται για προφύλαξη σε άτομα βάρους < 40kg. Για θεραπεία 4 δισκία ημερησίως σε μία δόση επί 3 διαδοχικές ημέρες.

Παιδιά: Ως δισκία (25+62.5)mg, για προφύλαξη σε παιδιά βάρους 11-20kg ένα δισκίο ημερησίως, 21-30kg δύο δισκία ημερησίως σε μία δόση, 31-40kg τρία δισκία ημερησίως σε μία δόση και > 40kg ένα δισκίο των ενηλίκων ημερησίως. Δεν ενδείκνυνται για προφύλαξη από την ελονοσία σε παιδιά βάρους < 11kg. Η χορήγηση αρχίζει 24-48 ώρες πριν από την άφιξη στην ενδημική περιοχή, συνεχίζεται κατά τη διαμονή που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 28 ημέρες και συνεχίζεται επί 7 ημέρες μετά την αναχώρηση από αυτήν. Για θεραπεία σε μία δόση ημερησίως επί 3 διαδοχικές ημέρες, σε παιδιά βάρους 5-8kg δύο δισκία, 9-10kg τρία δισκία.

Στα παιδιά βάρους > 10kg χορηγούνται τα δισκία των ενηλίκων σε μία δόση ημερησίως επί 3 διαδοχικές ημέρες, ως εξής: 11-20kg ένα δισκίο, 21-30kg δύο δισκία, 31-40kg τρία δισκία.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Proguanil Hydrochloride + Atovaquone:

MALARONE/GlaxoSmithKline: f.c.tab (100+250)mg x 12
MALARONE PAEDIATRIC/GlaxoSmithKline: f.c.tab (25+62.5)mg x 12

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MALARONE Ατοβακόνη - Προγουανίλη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.