Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.04.01 Ανθελονοσιακά

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.04 Λοιμώξεις από πρωτόζωα

05.04.01 ΑνθελονοσιακάΗ ελονοσία είναι οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε ένα από τα 4 πλασμώδια της ελονοσίας (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale και P. malariae). Μεταδίδεται στον άνθρωπο με το δήγμα του ανωφελούς κουνουπιού και ενδημεί σε τόπους υγρούς και θερμούς, όπως είναι οι τροπικές περιοχές. Δραστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν επιτύχει την εκρίζωση της νόσου σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έτσι ώστε εάν υπάρξουν σποραδικά κρούσματα αυτά θα οφείλονται σε μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος ή θα είναι εισαγόμενα από ταξιδιώτες.

Τα φάρμακα της ελονοσίας είναι διάφορες αμινοκινολίνες (χλωροκίνη, πριμακίνη), η μεθανολκινολίνη μεφλοκίνη, η κινίνη, οι ανταγωνιστές του φυλλικού οξέος (πυριμεθαμίνη, σουλφαδοξίνη, προγουανίλη), οι τετρακυκλίνες (δοξυκυκλίνη βλ. κεφ. 05.01.09 Τετρακυκλίνες ) και το αρτεμεθέρ (artemether) σε συνδυασμό με λουμεφαντρίνη. Εάν το υπεύθυνο πλασμώδιο δεν είναι γνωστό η θεραπεία γίνεται όπως στον κακοήθη τριταίο (από P. falciparum), με κινίνη, προγουανίλη και ατοβακόνη. Στις λοιπές μορφές ελονοσίας δίδεται συνήθως χλωροκίνη. Για την προφύλαξη σε άτομα που θα ταξιδέψουν σε ενδημικές περιοχές χορηγούνται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και ατομικούς παράγοντες του ταξιδιώτη η χλωροκίνη, η πυριμεθαμίνη, ο συνδυασμός προγουανίλη+ατοβακόνη, η δοξυκυκλίνη και η πριμακίνη.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για προμήθεια φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις τοπικές Υγειονομικές αρχές ή στο ΙΦΕΤ.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

05.04.01.01 Μεφλοκίνη υδροχλωρική (Mefloquine Hydrochloride)

05.04.01.02 Προγουανίλη + Ατοβακόνη (Proguanil + Atovaquone)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
RIAMET Αρτεμεθέρη - Lumefantrine
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.