Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.06.05 Τελμπιβουδίνη (Telbivudine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.06 Φάρμακα κατά των ιογενών ηπατιτίδων

05.03.06.05 Τελμπιβουδίνη (Telbivudine)Ενδείξεις: Χρόνια ηπατίτιδα Β σε ενήλικες ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ενδείξεις ιικού πολλαπλασιασμού, αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών και ιστολογικές ενδείξεις φλεγμονής ή και ίνωσης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, αύξηση λιπάσης και αμυλάσης αίματος, ζάλη, κεφαλαλγία, βήχας, εξάνθημα, κόπωση, αύξηση κρεατίνης της φωσφοκινάσης, τρανσαμινασών, σπανιότερα περιφερική νευροπάθεια, παραισθησίες, δυσγευσία, αρθραλγίες, μυαλγίες, μυοπάθεια/μυοσίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Αποβάλλεται από τους νεφρούς επομένως αναμένεται αυξημένη συγκέντρωσή της στο αίμα με φάρμακα που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία (αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης, ενώσεις πλατίνης κλπ). Αυξημένος κίνδυνος νεφροπάθειας με ιντερφερόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Επειδή υπάρχει πιθανότητα γαλακτικής οξέωσης, να αναζητούνται τα πρόωρα συμπτώματά της (ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη). Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοπάθειας και να αναζητούνται τυχόν σημεία ή συμπτώματα. Παρακολούθηση νεφρικής λειτουργίας. Δεν χορηγείται σε μη αντιρροπούμενη κίρρωση. Οι ασθενείς να προειδοποιούνται ότι δεν εκλείπει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου τους και να αναφέρουν τυχόν εμφάνιση μυαλγιών, μυϊκής αδυναμίας, αιμωδίας στα άκρα, μυρμηκιάσεις κλπ.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά > 16 ετών 600mg άπαξ ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SEBIVO/Novartis U.K: f.c.tab 600mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τελμπιβουδίνη

Η τελμπιβουδίνη (telbivudine) είναι ένα συνθετικό νουκλεοσιδικό ανάλογο της θυμιδίνης με δράση έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Η τελμπιβουδίνη αναστέλλει την HBV DNA πολυμεράση (ανάστροφη μεταγραφάση) μέσω ανταγωνισμού με το φυσικό υπόστρωμα, θυμιδίνη 5'τριφωσφορική. Αυτό οδηγεί στον τερματισμό της αλύσου της σύνθεσης του DNA και ως εκ τούτου αναστέλλει την αντιγραφή του ιού. Η ενσωμάτωση της τελμπιβουδίνης 5'τριφωσφορικής στο ιικό DNA προκαλεί, επίσης, τερματισμό της DNA αλυσίδας, με αποτέλεσμα την αναστολή της αντιγραφής του HBV.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.